Коя е тази страна, в която в един пролетен уикенд

...
Коя е тази страна, в която в един пролетен уикенд
Коментари Харесай

Събуди емоциите си чрез пътуване

Коя е тази страна, в която в един пролетен уикенд можете да отидете първо на плаж, а след 4 часа да сте на върха на планината и да карате ски? Неее, не въртете глобуса в търсене на далечни дестинации, а се огледайте в близост - България е тази страна.

Докато в планините към момента има сняг, плажовете към този момент са примамливи за първите запалянковци, които желаят да усетят пясъка под босите си крайници. Е, водата може би е още студена, само че пък не са едно и две местата, на които можете да се потопите в парещ басейн с панорама към морето.

Не вярвате? Продължете да четете, с цел да видите нашите ужасно оферти за трип из България.

Цъфтящите долини на Тракия

Магистрала “Тракия ” може и да е най-бързата връзка сред София и морето, само че успоредния на нея Подбалкански път е магическият път към безкрайната хубост на плодородните тракийски котловини.

И с трен да пътувате, и с автомобил, градчетата по Подбалканската линия следват едно след друго като бисерчета в огърлица - Карлово, Калофер, Казанлък, Хисаря… Истинска съкровищница, цялостна с история, термални извори и плодородни градини. През което и време на годината да ги посетите, ще ви очароват с възрожденските си къщи, римски и тракийски гробници и вкусна храна.

Ек от бойната популярност на Българи

Ако решите да хванете по автомагистралата, можете да отделите 1-2 часа, с цел да се потопите в спомен за воинската популярност на Втората българска страна. Само би трябвало да минете през Свиленград и да поемете на изток, където след към час стигате до село Маточина. А оттова единствено на 10 минути пешком се намира един от най-добре непокътнатите достоверни средновековни крепости в България – крепостта Букелон.

Издигната е още по римско време, само че е най-известна с това, че когато цар Калоян разрушава кръстоносците през 1205 година, затваря Балдуин IX Фландърски точно в Букелон, преди да реалокира пленника си в столицата Търново. От Маточинската цитадела през днешния ден е останала единствено кулата, която се извисява на 18 метра. От възвишението се открива панорама към Странджа и Сакар, както и към живописната котловина на река Тунджа, турската граница, а при ясно време даже към равнината на Одрин.

До там, от където стартира България

Един червено-бял фар, като излязъл от приказките, маркира най-източната точка на страната ни - това е фарът на Шабла.

Спокойно можем да кажем, че отсам стартира България и да се отправим на възхитително странствуване по скалистото крайбрежие от Шабла до Балчик. Ще видите завършени от морските талази причудливи скални форми край Тюленово, ще опитате вкусните пъпеши в с. Българево и ще си припомните трагичната история на мома Калиакра и нейните другарки, самоуверено скочили в морето край носа, който към този момент носи нейното име.

Няма да ви липсват и улеснения - първокласните голф стадиони, накацали по скатовете сред Каварна и Балчик оферират занимания и релакс, почтени и за най-взискателните пътешественици.

Между Дунава и Балкана

Централната част на Северна България пази спомените на героичен борби, плодородни поля и безбрежни лозя.

Ако изберете Плевен за своя насочна точка, в границите на няколко дни можете да посетите и балканското градче Троян със старовремските си къщи, и да ловите риба на Дунава.

Заслужава си да посетите и локалните винарски мазета. Все отново първият Лозаро-винарски институт в страната е учреден тъкмо в Плевен по рекомендация на френски експерти при започване на предишния век. А за край не забравяйте да се отбиете в пещерата Божиите очи, в случай че се прибирате на запад от Плевен или Царевец в Търново, в случай че живеете на изток.

Е, накъде из България ще потеглим този уикенд?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР