Кой знае, че любимата закуска на Хоумър Симпсън съществува от

...
Кой знае, че любимата закуска на Хоумър Симпсън съществува от
Коментари Харесай

Любопитни факти за донатите

Кой знае, че обичаната закуска на Хоумър Симпсън съществува от най-малко два века? На 4 юни някои американци дори честват съществуването на тази тестена пържена вкусотия. Нека да разгледаме произхода на тази елементарна закуска, която е издържала инспекцията на времето.


Поничките получават присъщия си усет с помощта на процеса на надълбоко пържене на тестото в масло. Смята се, че съответната версия на поничката, наречена донат, която е толкоз известна по света, идва от холандската общественост, която се заселила в Ню Йорк, именуван тогава успешно " Ню Амстердам ".

Частта с " тестото " / “dough ”/ е разумна, само че какво да кажем за ядката /nut/? Ядка е дума, която се употребява за " дребен объл сладкиш ", което е разумно, като се има поради, че ядките нормално са с кръгла или овална форма.

В началото на 20-ти век нюйоркска компания за произвеждане на понички желае да редуцира думата, с цел да я направи по-лесна за изговаряне от чужденците, и по този начин се появява думата " donut ".

Защо е дупката в средата?

През 18 век първичната версия на холандския сладкиш не всеки път се изпичала. Твърди се, че отчаян младеж разкрил решението, като пробил дупка в центъра на поничката, която нормално не е задоволително изпечена, преди да я изпържи. След това той научил майка си на своята техника и скоро усъвършенстваната рецепта се популяризирала, завладявайки пазара./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР