- Кой заложи капана „ЧЕЗ“ и кой падна в него,

...
- Кой заложи капана „ЧЕЗ“ и кой падна в него,
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Сделката с ЧЕЗ трябва веднага да се спре чрез намеса на КЕВР!

- Кой заложи клопката „ ЧЕЗ “ и кой падна в него, господин Овчаров?
- Тези, които залагаха клопката, и тези, които се оказаха вътре са едни и същи.

- И това е?
- Това е кръгът към държавното управление!

- Правителството обаче твърди, че не е знаело.
- Няма по какъв начин да не знае държавното управление. И в този момент като чувам Теменужка Петкова (б.р. - министър на енергетиката), нейните дълбоки знания както за компаниите и дейностите на госпожа Върбакова, по този начин и за хода на договорката, явно нейната оставка не е била инцидентна. А напълно обоснована - тя не е била единствено статист, имала е сериозна роля. И е трябвало да прикрие тези, които са над нея.

- Ако в действителност зад договорката с ЧЕЗ стои държавното управление, за какво договорът се прави по чешкото законодателство? Не наподобява ли по-логичен разновидността, който стартира вицепремиерът Валери Симеонов. Че става дума за „ чешка спекулация “.
- Не, не е напълно „ чешка спекулация “. Прави се по чешкото законодателство или най-малко по този начин се стартира в България, с цел да се прави българското държавно управление на ни лук яло, ни лук мирисало. За да се прави Иван Иванов от КЕВР, че няма по какъв начин да се намеси. И обществото да научи защо става дума едвам когато се разгорят свадите към ЧЕЗ в Прага.

- Ако това е по този начин и зад всичко стои българското държавно управление, за какво то е оставило всичко отвън своя надзор, като е позволило нещата да вървят по чешките закони?
- Защото по този начин се пробват да избягат от отговорност. Вижте цената. Тя е доста по-висока от тази, на която в миналото страната е продала на ЧЕЗ тези 67% от сдружението. И това е главната цел на чешката страна – да потвърди, че продава на по-висока цена от тази, на която е купила, че като се имат поради и дивидентите, това е била една доста добра и ефикасна инвестиция. Някога сдружението бе добито за към 280 млн. евро, в този момент се продава за към 320 - 340 млн. евро. И единствено компания „ Инерком “, само тя, желае да заплати 320 милиона! Всички останали оферират цени към 220 – 240 милиона.

- Кои са тези „ всички останали “?
- Братя Бобокови, Николай Вълканов, индийската компания и „ Фючър енерджи”, румънската „ Транселектрика “, само че всички са спрени от цената. И след септември сякаш прекратения конкурс продължава с договарянията единствено с индийците и Гинка Върбакова. Индийците също са заставени да се откажат, с цел да остане единствено „ Инерком “. Това не е инцидентно. Не инцидентно е написано, че новият притежател ще спомага при арбитража, който ЧЕЗ води против България във Вашингтон. Какво значи „ ще спомага “? Как ще спомага?

- Може би като дава документи? Фирмата става благосъстоятелност на сдружението и на документите му.
- Според мен сделката е друга. Тя включва съглашение с българската страна преди арбитража-не за цялата сума от 600 млн. евро, а примерно за половината, които да бъдат платени на ЧЕЗ преди решението във Вашингтон. Чехите умерено ще си приберат 320 милиона от продажбата, а от 300 млн.евро от арбитража част ще се върне към компанията на госпожа Върбакова посредством някоя от офшорките, с цел да се компенсира повишената цена. Тази скица продължава да се осъществя. Никой от българското държавно управление, никой от другите държавни органи не е направил нещо, с цел да попречи на това. Мениджмънтът на ЧЕЗ няма никакъв интерес да проваля договорката.

- Какво може да се направи в този момент?
- На първо място - да се прочете законът за енергетиката и наредбата за лицензиране! Чета, че Вътрешна македонска революционна организация са внесли промени в закона за енергетиката, засягащи разпоредителни покупко-продажби с над 20%. И в този момент го написа в наредбата. Комисията дава позволение при основаване на залог. Учредяват ли залог на акциите, с цел да вземат заем? Очевидно, учредяват, Гинка Върбакова го съобщи в Народното събрание. Но КЕВР мълчи! В наредбата и в този момент е планувано КЕВР да дава позволение за покупко-продажби, които водят или могат да доведат до нарушение сигурността на снабдяването в резултат на задлъжнялост. Кой ще заплаща заемите, тъй като когато се залагат акции и вземат заеми, явно сдружението задлъжнява! Защо КЕВР не пита?! И в този момент е планувано КЕВР да дава позволение за покупко-продажби на стойност над 10%, а договорката е за 67% от цената на активите. Иван Иванов отново изяснява, че няма право! Ето и закона за енергетиката – чл.21, т.23 – „ позволява осъществяването на предписание с имущество, както и други покупко-продажби, които водят или могат да доведат до нарушение сигурността на снабдяването в резултат на задлъжнялост на енергийното дружество “. Следователно – това и в този момент го има! Комисията има право на самодейност за изменение или допълнение на издадените лицензи. Тя има право на самодейност! Особено, когато става дума за обезпечаване на сигурността на доставяне и за националната сигурност. Не знам какво още му би трябвало на Иван Иванов?! Може би му е казано – с тази договорка не се занимаваш! И той прави всичко допустимо да не се занимава. Иначе в законопроекта на Вътрешна македонска революционна организация няма нищо неприятно, просто ще отнеме опцията на Иван Иванов да чете закона и наредбата като дявола евангелието.

- Кой може да подреди на Иван Иванов да свърши тази работа?
- Който го е избрал и който му е наредил да не се занимава!

- Може ли драмата „ ЧЕЗ “ да има щастлива развръзка, при която и ползите на страната, и на потребителите са предпазени?
- Сделката „ ЧЕЗ “ сега е образец за безусловно непрозрачно придобиване на благосъстоятелност върху едно от основните предприятия в България. Ключово и за националната сигурност, тъй като ЧЕЗ доставя с електричество и столицата. Това е договорка, за която никой не знае кой е действителния притежател, никой не разбра по какъв начин ще бъде финансирана, никой не знае по какъв начин ще бъдат връщани заемите, никой не може да разбере каква е ролята на българската страна. И не на последно място – на българските жители е оставена най-важната роля – да платим цената. Не стана ли явно, че и български банки са ангажирани в договорката. Как се пишат такива писма -з а желание, за комфорт?! Нито ББР, нито останалите две български банки са го създали, тъй като внезапно са решили, че Гинка Върбакова ще им върне парите. Как ще им ги върне? Кога? Простата скица, която вървеше по времето на приватизацията на Иван Костов, към този момент не върви. Тогава се купуваше едно дружество посредством РМД с заем от банка, провиснал против акциите на същото това дружество. Тогава обаче се плащаше единствено 20% от цената по този метод и банките елементарно отпускаха заеми. А в този момент става дума за пари, които са два пъти повече в сравнение с коства същото това дружество. Сега
залагането на акциите е безусловно незадоволително. Затова споделяме, че има неразбираеми източници на финансиране. Утре може да се окажем в следващите „ Панамски досиета “, тъй като тези банки, които сякаш подсигуряват заемите от двете швейцарски банки – са Сбербанк и някаква офшорка. Има европейска инструкция 849/15 за финансирането от офшорни зони, която би трябвало да работи, когато става дума за договорка сред компании от две европейски страни. Още повече, че Сбербанк е в листата със глобите. Изводът от всичко това е, че тази договорка няма по какъв начин да приключи добре за българската страна и тя би трябвало да бъде прекъсната. И най-простият метод е посредством интервенция на КЕВР. Иван Иванов е в цялостното си право да напише писмо на ЧЕЗ, в което да подсети, че договорката може да стане единствено с позволение на КЕВР и да попита – какво вършиме, с кого го вършиме, с какво финансиране, планува ли се залагане на акции, планува ли се задлъжняване на сдружението, плануват ли се покупко-продажби на стойност над 10% от активите на сдружението, има ли заплаха за нарушение на сигурността на електроснабдяването. Тогава ще знаем сигурно кой какво и с какви пари купува.

- Как гледате на концепциите за реприватизация на енергодружеството? Когато през 2004 година се продаваха ЕРП-тата вие бяхте срещу.
- Да, персонално бях срещу и съм приказвал доста на тази тематика. И в този момент не мога да схвана за какво българската страна е неприятен собственик, а чешката страна е добър собственик и то на активи, които са в непозната страна! А що се отнася до реприватизацията, доста страни го вършат. И самата ЧЕЗ, която е чешкия НЕК, го направи през 90-те години. Но явно има разлика в метода, по който се управляват държавните предприятия у нас и в чужбина. Въпросът е тези държавни предприятия да бъдат ръководени от мениджъри, които да създадат по този начин, че те да печелят. Но нашата процедура е друга – в държавните предприятия се назначават инцидентни хора, които извършват поръчки и ги източват. Това е разликата сред практиката у нас и практиката в чужбина. Ние източваме, а те развиват – и икономически, и софтуерно. Затова ЧЕЗ не е на загуба в България.

- С други думи – предвид на българската процедура, реприватизацията не е добра концепция?
- Да, само че е добра концепция, в случай че променим тази процедура. За което от дълго време приканвам!

- В Народното събрание бе основана анкетна комисия, която да проверява приватизацията и продажбата на ЧЕЗ. Какво би могла да направи тя?
- Първо - това, което КЕВР не прави! Второ, да приготви незабавно промени в закона за енергетиката, които да бъдат гласувани идната седмица и които да създадат невъзможна реализацията на договорката с ЧЕЗ при сегашните условия, макар бездействието на КЕВР.

- АЕЦ „ Белене “ може ли да бъде издигната като общобалкански план, каквато концепция стартира министър председателят Бойко Борисов?
- Някои от балканските страни към този момент са изявявали интерес към плана „ Белене “, сещам се за Сърбия и за Македония. Но методът, по който го направи Борисов, е най-хубавият метод, по който може да се провали концепцията. Защото първо трябваше да анулира мораториума върху плана, натрапен с решение на Министерския съвет и след това – на Народното събрание. Да направи обществено притежание информацията от отчета на Българска академия на науките, а и на HSBC, те са в една посока. Да покаже друго държавно отношение по плана „ Белене “ - че той е доста добър, доста преференциален. И тогава да насочва предложения предвид на това, че електрическата енергия ще отива в района. А в този момент какво излезе – имаме едно съоръжение, което се чудим какво да вършим, завили сме го с найлони, имаме една площадка и един план, с който се чудим какво да вършим, само че вие като по-глупави, елате и дайте едни пари!

- Този план е от повече от 10 години, размрази го още Симеон Сакскобургготски през 2002 година Има ли към момента смисъл да строим нещо с съоръжение, което към този момент е морално и физически остаряло?
- Оборудването не е остаряло. Проектът към момента е на едно от най-високите равнища – и от позиция на технология, и от позиция на икономическа успеваемост. През 2006 година той беше първия от тъй наречените потомство 3+, което и в този момент е върхът от позиция на нуклеарната сигурност. Проектът става все по-изгоден, тъй като ние към този момент сме платили съвсем от една трета от него. Трябва ни сътрудник, с който да осигурим останалото финансиране. Навремето през 2007 – 2008 година немската RWE даваше над 600 млн. евро единствено, с цел да влезе в плана, когато там нямаше нищо! И през днешния ден няма проблем АЕЦ да бъде планово финансирана, в случай че политиците не пречат, несъмнено./Епицентър, бг

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР