Кой ще спечели битката за кметството на Париж - сегашната

...
Кой ще спечели битката за кметството на Париж - сегашната
Коментари Харесай

Трите жени в битката за кметското кресло в Париж

Кой ще завоюва борбата за кметството на Париж - сегашната кметица социалистка Ан Идалго, съперничката й от десницата Рашида Дати или кандидатката на болшинството Анес Бюзен?

Три дами - три фаворитки в идната по-късно през март конкуренция за този пост в столицата на Франция.

Ан Идалго - " една кметица - кралица "

Идалго, определена за градски консултант в Париж през 2001 година, изчака търпеливо реда си в сянката на тогавашния кмет социалист Бертран Деланое, който замести през 2014 година

Почти незнайна преди този момент в народен мащаб, за шест години тя се наложи като авторитетна фигура в столицата, водейки политика с акцент върху околната среда.

Критиците й я укоряват поради гневните й акции против замърсяването на въздуха от колите и нейния авторитаризъм, а поддръжниците й възхваляват нейната увереност и съпричастност.

" Избухлива съм - също като татко си! ", съобщи още през 2013 година дамата, родена в Сан Фернандо, в най-южната част от Испания.

При всяко състояние " зелените " задължения резервират мястото си и във втората акция за локалните избори - тя даде обещание на парижани да вземем за пример да посади " градски гори " и да ликвидира 60 хиляди паркоместа.

Идалго твърди, че е понижила с 25 на 100 нездравословните излъчвания в региона през 2018 спрямо 2014 година, а съперниците й я нападат най-много поради несполучливата битка с мръсотията из парижките улици и растежа на престъпността.

Дали не се прицелва занапред в президентския пост, както преди време Жак Ширак, който беше кмет на Париж, преди да оглави Френската република? " Тя няма предпочитание за това ", твърди първият й заместител Еманюел Грегоар, само че в същото време предвижда, че Идалго ще играе " доста значима роля в новото политическо нареждане на страната ".

Рашида Дати - едно завръщане

Символ на разнообразието и кмет на прекомерно шикозния Седми регион на Париж, включващ Айфеловата кула, Рашида Дати се надява да върне столицата на десните сили.

Издигната от една партия в рецесия като претендент на избори, които десницата не е печелила от 1995 година насам, тя съумя стремително да се изкачи още веднъж в социологическите анкети и се наложи като съществена съперничка на Ан Идалго.

Дъщеря на зидар от Мароко, с майка стопанка от алжирски генезис, 53-годишната адвокатка е израснала дружно с 10 братя и сестри в обществено жилище в Бургундия, Източна Франция.

 Рашида Дати
© Associated Press

Рашида Дати

В политически проект тя построи кариера около Никола Саркози: бе негова съветничка, след това и говорителка на победната му президентска акция през 2007 година, а по-късно - министър на правораздаването до 2009 година

Нейната непреклонност в политиката, войнствеността й пораждат противоположни реакции, в това число в личната й партия, където тя без съмнение стегна юздите на някои босове от парижката десница.

Дали аферите няма да я препънат? Националната финансова прокуратура я проверява за " злоупотреби с социална благосъстоятелност " и " корупция " поради консултантски услуги, предоставяни по контракт с филиал на " Рено - Нисан ". Тя отхвърля да има нещо неправилно.

Анес Бюзен - една заместничка

Изстреляна отпред в листата на президентската партия месец преди вота, Анес Бюзен се хвърли в акция, стартирана от различен, и то зле.

Бившият министър на опазването на здравето замести в последната минута Бенжамен Гриво, към този момент изоставащ в анкетите, чиято кандидатура бе торпилирана поради оповестени видеозаписи от интимно естество.

Анес Бюзен обаче не е просто " парашутирана " в конкуренцията. Родена е в Париж през 1962 година - пристигнали от Полша през 1929 година, дядо й и баба й по майчина линия се настанили в работническия Двайсети регион на френската столица.

Дъщеря на полски хирург ортопед, който на 15 години бил депортиран в " Аушвиц ", тя на собствен ред избира здравната специалност: специализира лекуване на левкемии и трансплантация на костен мозък.

 Анес Бюзен
© Associated Press

Анес Бюзен

Оглавила едвам на 30 години интензивното поделение в хематологията на влиятелната болница " Некер ", тя се изкачи по йерархичната стълбица, до момента в който влезе в политиката с Еманюел Макрон, който през 2017 година я назначи за министър на опазването на здравето.

Борбата с цигарите, горещините в страната, проблемите с 11-те наложителни ваксини - тя бе калена в борби още преди да пристигна коронавирусът.

Но меломанката с еклектични усети - фен и на Бах, и на " Металика ", остави на своя правоприемник една държавна болница, която към момента е в рецесия и ропотът там продължава.

Изоставаща в анкетите, тя би трябвало да разчита на изненада или съюзи, с цел да грабне кметския пост. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР