Кой ще ръководи долната камара на американския Конгрес - въпросът

...
Кой ще ръководи долната камара на американския Конгрес - въпросът
Коментари Харесай

Кой ще ръководи долната камара на американския Конгрес?

Кой ще управлява долната камара на американския Конгрес - въпросът остава без отговор трети ден, след няколко трагични вота, приключили без избор.

Републиканците завоюваха болшинство в Камарата на представителите на междинните избори през ноември, само че все пак техният претендент не съумя да завоюва председателското място.

Републиканците разполагат с 222 места и имат задоволително предимство пред демократите, които заемат 213 места.

За да бъде определен ръководител, той би трябвало да има поддръжката на 218 представители, а до момента в който това не стане, работата им е блокирана и те не могат даже да положат клетва.



Нов ден над Капитолия. С очакване за развръзка след две денонощия, шест вота и нулев резултат за избор на ръководител на Камарата на представителите. 100 години след последния път, когато ръководителят не е бил гласуван от раз. Един избор, считан за условност, докара до тежък разкол в редиците на републиканците, политическо напрежение и парализиране работата на конгресмените.

Кевин Маккарти, който в продължение на четири години беше водач на малцинството в Камарата, към този момент се виждаше на председателския подиум, когато пред него се изправи стена от 20 републиканци, решени да гласоподават против него до дъно.



Групата, наречена " никога-Кевин ", счита, че той не е личността, която на толкоз значим пост да се бори за ползите на партията против президента - демократ и при доминиран от демократите Сенат. Поведението им съществено подразни съпартийците им.

" Готови сме за компромис, не за капитулация. Тук има 222 - ма републиканци. И в случай че 20 души желаят да карат влака както пожелаят, 202 - ма от нас могат да си вървят вкъщи. Това е капитулация и няма да я допуснем ", сподели републиканецът Дерик ван Орден.

" Ще гласоподавам за Кевин Маккарти, до момента в който бъде предлаган ", сподели републиканецът Майк Уолц.



Президентът Джо Байдън подсети на конгресмените, че светът ги следи, а Доналд Тръмп, който ще се бори за президентския пост, се обърна към бунтовниците с апел да поддържат Кевин Маккарти, само че и това не оказа помощ. Неспособността на републиканците да се обединят към общ претендент провокира мнения за вакуум в водачеството на партията.

Унизителната обстановка разсъни удовлетворение у някои демократи, които демонстративно си донесоха пуканки в залата.



Възможните разновидности оттук насетне.

Първи вид: Кевин Маккарти печели като надвива над хардлайнерите-републиканци.

Втори вид: Кевин Маккарти признава провалянето. Републиканците издигат различен претендент, като първи в листата на спряганите имена е Стив Скализ, който обаче наподобява няма предпочитание да се бори за поста. Остават въпреки всичко задоволително кандидати, които имат упоритостта да свидлив председателското чукче.

Трети вид: Републиканците и демократите си подават ръка в името на общ кандидат, пък бил той и демократ.
През 1923 година ръководителят на Камарата е бил определен при деветия избор.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР