„Кой ще премине след синьото превозно средство – вие или

...
„Кой ще премине след синьото превозно средство – вие или
Коментари Харесай

Кой е с предимство и защо?

„ Кой ще премине след синьото транспортно средство – вие или аленият автомобил? “, пита СБА, като самата обстановка можете да видите на картинката.

Въпросът е взет от листовките, които всеки български жител минава преди да стане водач. А самата обстановка е постоянно срещата по българските пътища.

За най-кратко и разбираемо мнение по въпроса СБА се обърна към инж. Малинка Бондаренко – ръководител на СБА Младост и един от най-хубавите специалисти по пътна сигурност.

Ето какво сподели тя:

„ Първо в тази обстановка ще премине синьото МПС, тъй като е на пътя с преимущество. След като то премине остават двете МПС на пътя без преимущество, така при тяхното прекосяваме има спор, т.е. допустимо е ПТП, между тях те се управляват от правилото за насрещно придвижване, което гласи:

“Когато водачите са сложени в идентични условия при насрещно придвижване, първи минава движещия се напряко и завиващия надясно, пред този който прави ляв завой или завива в противоположна посока. “

Редът е следния: синия, ние (защото сме направо) и най-после аления, който завива наляво.

NB! Никъде в българската нормативна уредба не е записано, че знак Б1 дава преимущество пред знак Б2

Самите знаци Б1 и Б2 оказват, че би трябвало да пропуснете движещите се по пътя с преимущество. Те нямат отношение към реда за прекосяване по пътя без преимущество.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР