Кой ще поеме отговорност за строежа на Турски поток в

...
Кой ще поеме отговорност за строежа на Турски поток в
Коментари Харесай

Цветанов пита: Кой ще поеме отгововрност за Турски поток?

Кой ще поеме отговорност за градежа на " Турски поток " в България? пита Цветан Цветанов от профила си във Фейсбук.
" Администрацията на президента на Съединени американски щати възприема съветските енергийни планове за създаване на газопреносни линии като “основните принадлежности на Кремъл за експлоатиране и разширение на европейската взаимозависимост от съветските енергийни доставки ”, което в следствие “подкопава трансатлантическата сигурност ”. Затова през днешния ден държавният секретар Майк Помпео разгласи, че всички вложители в Северен поток 2 и Турски поток са застрашени от наказания, в това число тези, които работят по втората му линия, която минава през България. ", написа той.
Според някогашният сподвижник на премиера Бойко Борисовв и настящ ръководител на ЕАСЦ, посланието е ясно -  “подпомагането на съветските планове за зловредно въздействие няма да бъде толерирано. Излезте в този момент или рискувайте да понесете следствията. ”
Ето и целият му пост:
" Администрацията на президента на Съединени американски щати възприема съветските енергийни планове за създаване на газопреносни линии като “основните принадлежности на Кремъл за експлоатиране и разширение на европейската взаимозависимост от съветските енергийни доставки ”, което в следствие “подкопава трансатлантическата сигурност ”. Затова през днешния ден държавният секретар Майк Помпео разгласи, че всички вложители в Северен поток 2 и Турски поток са застрашени от наказания, в това число тези, които работят по втората му линия, която минава през България. Посланието към вложителите е ясно: “подпомагането на съветските планове за зловредно въздействие няма да бъде толерирано. Излезте в този момент или рискувайте да понесете следствията. ”

Това деяние от през днешния ден е в удостоверение на неведнъж изразяваната теза от ЕАЦС, че действителната диверсификация не е измерима с това кои са вложителите, а с това какви количества размер от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки разнообразни от съветските. Тоест Турски поток в частта, която минава през българска територия, не съставлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при авансово зает размер за Газпром от 90% от потенциала на тръбата.

В тази обстановка кой ще понесе отговорността за интензивните дейности по напредъка на българската част от плана Турски поток и направените вложения? Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на отговарния зам.-министър ръководител, наблюдаващ покупко-продажбите по енергийните планове Томислав Дончев? "
 

Тезата за Цветан Цветанов не е нова. И преди водачът на ЕАЦС е поддържал тази позиция.
За него два са значимите въпроси за България, касаещи националните ни ползи и ролята на страната ни в интернационален проект, които остават без ясни отговори и без отзив в обществото - разрешението за строителството на АЕЦ " Белене " от Европейската комисия и резервираният потенциал и средствата за построяването на " Турски поток " на територията на България плюс подготовката ни да се възползваме от опциите на Зелената договорка в Европейски Съюз.
Според анализите на Евроатлантическия център за сигурност (ЕАЦС) тези планове са проблем за националната сигурност - " понастоящем два енергийни плана основават предпоставки за терзание по отношение на въздействието им върху енергийната сигурност на България - " Турски поток " и АЕЦ " Белене ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР