Кой печели? Голяма промяна с пенсии и заплати в евро.

...
Кой печели? Голяма промяна с пенсии и заплати в евро.
Коментари Харесай

Кой печели? Голяма промяна с пенсии и заплати в евро

Кой печели? Голяма смяна с пенсии и заплати в евро. Шест месеца сменяме левовете без такси в банките и пощите, безкрайно – единствено в Българска народна банка.
Възрастните хора печелят стотинка при влизането на България в еврозоната
Как ще стане превалутирането от левовете в евро след приемането на България в еврозоната? Това излиза наяве от законопроект на финансовото министерство за въвеждане на единната валута, пуснат за публично разискване. В него са разказани най-подробно всички дейности, свързани с парите ни, които би трябвало да се създадат откакто страната ни получи утвърждение от Брюксел и Франкфурт.
Работодателите ще би трябвало да стартират да изплащат заплатите в евро
незабавно след датата на въвеждането му. Възнагражденията, записани в трудовите контракти, следва да бъдат превалутирани в интерес на служителя до най-близкия евроцент, като в този случай няма да се съблюдава математическото предписание. Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, би трябвало да се добави една единица към последния знак. Или да бъде избрана нова сума, която не е по-ниска от тази в лв..

По същия метод –
в интерес на получателя, ще се закръглят пенсиите и обществените помощи,
написа още в документа.

В проектозакона няма посочено число на курса, по който ще се разменят левовете за евро. Но се прецизира, че  „ формалният валутен курс на лв. към еврото е неотменимо закрепеният валутен курс, който се поддържа към този момент четвърт век “.
Този курс е 1.95583 лв. за едно евро.
Превалутирането от левове в евро ще се прави, като числовата стойност в левове се раздели на цялостната числова стойност на формалния валутен курс, изразен с шест числа, с всичките пет знака след десетичната запетая. Получената сума ще се закръглява до втория знак след десетичната запетая.  Така да вземем за пример при превалутиране на 1000 лева, ще получим  511.29 евро.

За заплати, пенсии, компенсации, парични и обществени помощи обаче са планувани изключения от математическо предписание. Така в случай че 1000 лв. в банковата сметка стават 511.29 евро, то 1000 лева заплата или пенсия, изплащана от Национален осигурителен институт, ще станат 511.30 евро.

След като всички сметки в банките ще бъдат превалутирани автоматизирано и гратис по формалния валутен курс, още същия ден титулярите ще могат да теглят единствено евро.
Цени в две валути
Предвиденият временен интервал, в който за разплащане ще могат да се употребяват и левове, и евро, е единствено един месец. След приключването му левът към този момент няма да бъде законно платежно средство. През този интервал търговците ще са задължени да връщат ресто в евро.

Двете цени би трябвало да се изписват ясно, четливо, недвусмислено и елементарно разбираемо, с идентичен размер на шрифта, по метод, който не вкарва потребителите в подвеждане. Те би трябвало да са сложени дружно. През този интервал търговците ще са длъжни да издават касови бележки и фактури и в лв., и в евро.
Обменяме до 1000 лева дневно в пощите
Българска народна банка ще би трябвало да даде задоволително еврови банкноти и монети на комерсиалните банки, които пък ще имат грижата да дават „ стартови комплекти “ на търговците и на пощите. Те ще се купуват по формалния курс на лв. по отношение на еврото. Всички банкомати ще са заредени единствено с евро.

Българска народна банка ще обменя гратис, в безкрайно количество и без ограничаване във времето банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс. В комерсиалните банки обаче обмяната без такси и комисиони е единствено 6 месеца. Те ще обменят банкноти и монети до 30 000 лв. без предварителна поръчка. В „ Български пощи “ без съобщение ще се сменят до 1000 лева дневно. За суми от хиляда до 10 хиляди лева ще се изисква авансово подадена поръчка от 3 до 5 работни дни.

След първите шест месеца банките и пощите имат право да вкарат такси за тази услуга, само че ще са длъжни да обменят левове и стотинки още шест месеца.
Лихви по заеми и депозити
Към датата на въвеждане на еврото размерът на лихвения % по банковите влогове не би трябвало да е по-нисък от размера на лихвения % преди тази дата. Същото ще важи и за заемите. При контракт за заем с закрепен лихвен % той би трябвало да остане подобен, какъвто е бил контрактуван преди датата на въвеждане на еврото.
Важно за бизнеса
От датата на приемане на еврото Агенцията по вписванията ще превалутира служебно размера на вписания капитал на всички сдружения. Вписаната номинална стойност на акциите автоматизирано се заменя със стойностите в евро и евроцентове.

Дружествата ще имат обвързване да актуализират вътрешните си документи, като отразят превалутирания размер на капитала в период до 12 месеца от датата на въвеждане на еврото. Стойността на всеки обособен фирмен актив или пасив се преизчислява от левове в евро. Всички зародили разлики от преизчисляването на капитала се регистрират в личния капитал.

В период до три месеца от влизането в действие на този закон министърът на финансите ще би трябвало да промени Наредба Номер 18. В нея ще се посочат изискванията и метода за регистрирането и отчитането на продажбите на артикули и услуги. В нея би трябвало да са разказани и изискванията и методът на оповестяване на крайната сума в издаваните касови бележки в интервала на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите.
Колко ще коства
Разходите, свързани с приемането на еврото в частния бранш, няма да се компенсират с обществени средства. Т.е. всяка компания ще би трябвало да се погрижи да дава отговор на условия на закона за своя сметка.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР