Кой обезглави българската енергетика? Този въпрос отправи днес Бойко Борисов

...
Кой обезглави българската енергетика? Този въпрос отправи днес Бойко Борисов
Коментари Харесай

Кой обезглави българската енергетика?

Кой обезглави българската енергетика? Този въпрос насочи през днешния ден Бойко Борисов към депутатите от ГЕРБ на брифинг в партийната централата.

Главният провинен и покровител на решението за затваряне на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн е именно някогашният министър на околната среда и вицепремиер по климата Борислав Сандов, написа ЕкоНовини.

Още при започване на януари, единствено дни след съставянето на кабинета Петков, министър Борислав Сандов поиска затваряне на въглищните централи.

Той стартира масирана медийна офанзива против Топлоелектрическа централа, заявявайки, че до 2025г., по стопански аргументи, те сами ще спрат производството на електрическа енергия, поради въглеродните квоти. В поредност от изявленията пред български медии тогава Сандов съобщи, че „ затварянето на въглищните централи в Маришкият басейн е закъсняло ".

Както от Еко Новини неведнъж сме алармирали, до самия край на предварително прекратения мандат на кабинета Петков, Сандов работеше интензивно за разпродажба на всички топлоелектрически централи в България, в това число Бобов дол, Русе, Варна и още редица други.

„ В кратковременен проект някои от уговорките наподобяват доста сложни за осъществяване предвид на цялата икономическа неустановеност, високите цени сега. Трябва да се приказва и за това, дали всички задължения са изглеждали смислени преди не престават да бъдат такива ", 

От думите на Пеканов още тогава стана ясно, че постоянният кабинет, без да даде публичност, е поел тежки ангажимент пред Европейската комисия за очистване на този значим за националната сигурност бранш, в който работят над 50 000 индивида. Освен това затварянето на Топлоелектрическа централа ще докара и до заличаване на цялата минно-добивна промишленост.

Всичко това се случва тъй като Борислав Сандов прокарваше интересите на енергийното лоби,  свързани със Зелената договорка и построяването на възобновими енергийни източници(ВЕИ). Мащабните планове по Плана за възобновяване като огромната, и непозната за света, батерия за предпазване на електрическа енергия щеше да се финансира с 1.5 милиарда евро.

Тези пари биха влезнали в изключително стеснен кръг компании, които от години са водачи на пазара в строителното и употребата на ВЕИ.

Именно този кръг наложи зеления Неправителствени организации деятел Сандов за министър на околната среда и водите.

И той уместно се отблагодари.

В последните дни, в резултат на разразилия се скандал към въглищните централи, всички политически партии отхвърлят, че са упорствали за затварянето им.

Друго прави усещане обаче – от Борислав Сандов няма и дума. Обикновено словоохотливият Сандов, който е чест посетител в националните малките екрани, се е снишил.

Странно е, че той, който е основният провинен, не се загатва, нито от политиците, нито от медиите.

Коментари по темата липсват и от постоянно дейните еколози от „ Зелено придвижване “, партията,  която е част от „ Демократична България “, както и на зелените деятели от доближените им кръгове.  

Накрая ще се окаже, че тихомълком, без да поеме отговорност, Борислав Сандов ще е основният провинен за отрицателните последствия върху бизнеса и шоковото повишаване на цените на електрическа енергия за бита, които ще произлязат от решението да понижим въглеродните излъчвания на ТЕЦ до 40% от тези през 2019г., която е една от години, в които те са били най-ниски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР