Кой, как и с кого след изборите? С този въпрос

...
Кой, как и с кого след изборите? С този въпрос
Коментари Харесай

Мира Радева: Ситуацията е капан отвсякъде, най-тежко е за Слави Трифонов

Кой, по какъв начин и с кого след изборите? С този въпрос и многообразните му разклонения след провелите се в неделя парламентарни избори се обръщаме към социолога Мира Радева.

Ето какво показа тя пред.

- Г-жо Радева, към този момент са ясни с много огромна акуратност резултатите от изборите. ГЕРБ е първа политическа мощ, партията на Слави Трифонов направи пробив, а Българска социалистическа партия се срина до трето място. Как гледате на това?
- Резултатите за мен бяха предвидими. Даже съм малко сюрпризирана, че част от практикуващите социолози, тъй като аз към този момент не съм измежду тях, не можаха да плануват резултата на Слави Трифонов. Критиката ми е ориентирана към тях, тъй като той не е политически състезател от през вчерашния ден. Най-малко трябваше да стъпят на предходния му опит от 2016 година, когато провокира референдум за мажоритарния избор. Да се гледа на Трифонов като на някакъв артист и шоумен, е интелектуално недалновидно. В този смисъл ние има какво да научим още като общество. Видяхме едно извънредно късогледство измежду интелигенцията, тъй като не може незабавно да се лепят етикети. Вече се приказва за чалгарска партия, чалга парламент и така нататък Не може по този начин. Нека да си дадем сметка, че този човек - Слави Трифонов, има извънредно дълга обществена история. Той надалеч не е просто чалга. Аз ужасно се наскърбих преди време, когато той пусна песента " Едно Ферари с цвят червен ". Даже се бях зарекла да не му стъпя в студиото му, тъй като това е безусловно сексистка ария. След това през годините си дадох сметка, че може би работя извънредно и прочувствено. Започнах да виждам на Слави, игнорирайки първичното ми чувство. Той е извънредно добър предприемач. И на фона на някакви измислени предприемачи, които се борят за Народното събрание, той е класа. Този човек през всички тези години се оказа като един страховит уредник. Той направи най-големите концерти у нас и в чужбина. Години наред държи рейтинг на едно от най-популярните излъчвания. Без организационни умения, това не става. В момента, в който той напусна bTV, сподели темперамент. Колко хора в обществената сфера биха се лишили от сходен трамплин, от едно такова сладко местенце, което му носи подсигуряват приход, с цел да се хване с нов бизнес план?

- ГЕРБ първи, а Българска социалистическа партия трети...
- За мен това са разумни неща. Корнелия Нинова довършва Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия трябваше да се разпадне, сходно на това в другите социалистически страни, още след 1989 година. Тогава те бяха конгломерат от разнообразни представители на партии и страхът, че някой ще им вземе главата, ги сплоти, с цел да оцелеят. Останаха си по този начин, само че наклонността на партията е към спад. Българска социалистическа партия се крепи на носталгията на най-възрастните хора. Пътят на партията към младите е отсечен. Слави Трифонов направи това в този момент, по-рано го направиха в огромна степен националистите. Корнелия Нинова не е добър началник, тъй като тя не е консенсусна фигура. Тя не е за тази работа.

Колкото до ГЕРБ... Те резервираха своята позиция с помощта на това, че хората в междинна възраст избират резистентност, предвидимост и непоклатимост. Сега обаче се видя, че хората са разграничени сред това и чисто моралния избор Борисов да ги води още. Моралният образ на Борисов не се приема от хората, а в това време алтернативата не демонстрира по-морални хора. Българското общество е разграничено. Ние не сме на едно мнение, не мислим еднообразно, ние сме разнообразни и вършим разнообразни избори.

За мен обстановката сега е капан отвред.

Капан за ГЕРБ, че би трябвало да преглътне обстоятелството, че не може да направи кабинет, а Борисов би трябвало да даде обратно. А той обича да е напред, да води. В момента ГЕРБ, съгласно мен, няма никакъв късмет за присъединяване в ръководството. По време на акцията видяхме, че Борисов доста се хвалеше, а това стартира ужасно да нервира. Да, той има триумфи и в личните си очи наподобява популярен, само че въпреки всичко би трябвало да има и мярка. Трябва да има малко примирение, малко християнски метод. Ако той не се дръпне обратно, просто ще даде огромен късмет да се направи обединяване против него. В момента се основава фронт " Орел, рак и щука " против Борисов. Мотото е: " Всички дружно, само че единствено и единствено да махнем Борисов. " Тази настройка е допустима, само че какво ще предложи след това.

- Протестният избор ли е огромният победител?
- Слави Трифонов го " осребри ", само че и тук има капан. Самата Корнелия Нинова продължава с нейния егоцентризъм. При състояние, че цялото Изпълнително бюро на партията си подава оставка, тя остава?

Това е Костов №2.


Защо остава като дирек, какво ще избавя и с кого ще избавя? Българска социалистическа партия се разпада! Ако си спомняте, тя предложи обединяване по време на предизборната акция. Без да си направи труда и да вложи предварителни старания да поговори с всички други политически играчи, тя сподели, че предлага обединяване към нея.

В такава обстановка всички ще те ритнат.

Аз бих споделила, че тя работи безусловно в прорез с упованията към нея. От една жена се изисква вътрешен глас, еластичност, деликатност, дипломация - нищо такова няма при нея. Не си представям по какъв начин тя ще одобри позицията, само вероятната й, да е подкрепяща, а да не е водеща. Слави Трифонов пък е в най-големия капан. Той би трябвало да избира - или да се откаже от концепцията " в никакъв случай с Бойко ", това беше негова съществена теза, или пък да се откаже от концепцията си за мажоритарни избори и промяна на системата. Всеки негов ход е " неверен ", както се споделя, а ние, гласоподавателите, в този момент ще гледаме цирк, само че след това и ще го плащаме.

- Протестният избор е разпръснат измежду разнообразни партии и в този момент въпросът е дали " другите " ще намерят допирни точки?
- Аз не виждам по какъв начин ще стане това. Идеята на Слави Трифонов за мажоритарния избор я е казвал доста от дълго време и че желае смяна. Вариант пред Слави е да преглътне отвращението си към Бойко Борисов и да каже, че си стискат ръцете за една година. В тази година да се вкара мажоритарна изборна система. Как се спрегна в този момент цялата кохорта политолози, социолози и анализатори, които, отново споделям, нищо не предвидиха за триумфа на Слави Трифонов, а в този момент, от понеделник чувам, че в случай че в този момент сме имали мажоритарен избор, той няма да е в Народното събрание. Това за мен безспорна небивалица.

Това е единият вид - да се схванат за програмно, експертно или там някакво държавно управление, което да вкара мажоритарна система. Това е невероятно без сътрудник да е ГЕРБ. Другият вид е да надделее концепцията " всички против Борисов, а след това ще забележим ". Какво ще прави тогава Слави? Трябва да подаде ръка на Нинова? Самият Слави схваща, че е подложен в извънредно тежка обстановка.

В същото време гласоподавателите няма да простят политиците да умуват и да усукват нещата, оставяйки в последна сметка страната без ръководство.

Тежка е обстановка с коронакризата, а след към 6-7 дни се чака нова вълна. Сега още има еуфория от изборите, само че я да питаме лекарите в covid отделенията дали им е станало по-леко. Има да се вземат решение проблеми. Медици към този момент споделят, че би трябвало да се редят на опашка за ваксини. Тази обстановка пък е доста комфортна за Бойко Борисов. Ако нещата се проточат, той ще каже: " Оставих ви подредена страна, а ето какво става ".

В този миг, каквото и да се случи, Слави Трифонов ще бъде подложен на критика. Той се дистанцира от сегашната политическа класа, не взе участие в никакви диспути, тъй като им сподели, че "... за мен не съществувате, а аз желая друга политическа система, в която вие не участвате ".

В последна сметка Слави завоюва от това. Щом се повдигне тематиката за мажоритарния избор, незабавно стартират да се лепят етикети. А в действителност ние имаме доста явен модел на мажоритарна система и това са кметските.

Сега, отново споделям, Слави или ще би трябвало да преодолее отвращението си от Борисов и с негова поддръжка да се прокара мажоритарният избор и да има смяна на изборната система, или би трябвало да преодолее отвращението към Нинова, за направи фронт против Борисов.

Имаме доста невротична ситуацията. Нови избори през лятото е доста неприятно, тъй като това е един килнат избор. И друго притеснително нещо, което виждам. Как ще се намерят отново 120 хиляди души, с цел да имаме изборни комисии? Сега хората плачат. Кой от тях ще желае да работи отново?

- До каква степен това, което виждаме в този момент, е плод на борбата сред президент и министър председател през последните години?
- Според мен президентът към този момент ще би трябвало да се концентрира върху личното си преизбиране, което към този миг не е ясно. Ако се стигне до длъжностен кабинет, тогава Радев ще има доста по-голяма власт и ще се нарежда по-добре на политическата сцена. Друг е въпросът, че той също не е консенсусна персона. Той е спорен като персона. Сега, откакто смъкна Бойко Борисов, какво ще забележим от него? За кого ще приказва? Дали това негово говорене против Борисов не е било просто едно " защитно облекло " през тези години, с цел да има какво да каже и покаже президентът. Това е забавно да се види. Има и другата позиция, несъмнено.

Демокрацията в една страна минава през такива неща - върхове и спадове. Принципно хората обичат да живеят в резистентност, непоклатимост, предвидимост. Това го имахме под една или друга форма по време на ръководството на Борисов. Сега хората споделиха, че желаят нови лица. Да, само че до момента в който тези нови лица се наложат, ще има разтърсвания.

- Можем ли да кажем, че имаме два ясни неуспеха - Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация? Имаше огромни обещания от двете партии, които не се покриха?

- Корнелия Нинова си сътвори доста врагове даже в самата партия. Хората не я припознават като обединител. В същото време Вътрешна македонска революционна организация загуби вота на периферията измежду националистически настроените хора. Защото Каракачанов доста си повярва след европейските избори. Там те реализираха триумф. Съжалявам в действителност Ернестина Шинова, която е прелестна жена, само че да я видя сред между тези сексисти и ксенофоби в клипа на Вътрешна македонска революционна организация - някак не ми стои. В кабинета на Борисов Каракачанов го играеше консенсусна фигура, само че и той загуби възприятието за мярка. Хората му го демонстрираха.

- Кой ще е новият министър председател? Виждате ли някой всред Слави Трифонов, Христо Иванов или Мая Манолова?
- Леле мале. (смее се) Ако би трябвало да си призная, един Томислав Дончев сега ми наподобява като най-хубавия претендент.

- Управленска коалиция на база идеологически взаимни отстъпки, многоцветно държавно управление с краткосрочни цели, длъжностен кабинет с нови избори или четвърто развиване може да чакаме?
- Трудно е да се каже кой е най-вероятният сюжет, тъй като хората гласоподават прочувствено. Според мен е извънредно мъчно партиите, които биха могли да създадат държавно управление, да преодолеят прочувствените си наслагвания, тъй като те самите не се харесват едни други. Най-спокойно в изборната нощ и по-късно изглеждаха Движение за права и свободи. Те също имат лек спад.

Но пред Слави Трифонов и неговия екип стои най-тежката задача. Те би трябвало да имат и вземат решение, а в тази ситуация не може да стане по този начин, че и вълкът да е утолен, и агнето цяло. Нещо би трябвало да се жертва. Може би едно държавно управление, което да има избрани ясни цели и с пай небосвод, е най-хубавото в тази ситуация. В този смисъл може би Борисов още веднъж дава някакво рационално предложение. Дали ще се случи, ще забележим. Сега диалозите с президента ще бъдат забавни и ще забележим кой и по какъв начин ще тропа по масата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР