Кой и и как си върши работата, има ли дезинформация

...
Кой и и как си върши работата, има ли дезинформация
Коментари Харесай

Премиерът и СЕМ в престрелка за дезинформацията и етичните норми в медиите

Кой и и по какъв начин си прави работата, има ли дезинформация в медиите и съблюдават ли се етичните стандарти в публицистиката – тези въпроси бяха част от размяната на реплики сред премиера Николай Денков и Съветът за електронни медии.

Всичко стартира от вчерашното фейсбук изявление на министър-председателя във връзка двата месеца ръководство, в което му бяха задавани въпроси от друго естество.

По адрес на работата на Съвет за електронни медии Денков съобщи: „ Факт е, че има фактически доста сериозна дезинформация. За мен доста по-важно е бързо да стартират да работят тези структури, които са свързани с етичните стандарти на публицистите – примерно Съветът за електронни медии явно не си прави работата, за мен. Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, и евентуално знаят, че са погрешни, да не бъдат глобени “.

Последва реакция от страна на Съвет за електронни медии в позиция, която не беше подкрепена само от един член на съвета – Пролет Велкова.

Съветът за електронни медии намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на Съвет за електронни медии. Изразеното по време на двумесечния доклад под формата на изявление демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и телевизията; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „ Национален съвет за журналистическа нравственос “.

Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и рекомендациите във всеки един от отчетите на Европейската комисия по върховенството на правото, като поправят личното си държание във връзка с независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната.

Съветът за електронни медии обръща внимание, че за миналата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на пълномощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по тематиката за войната в Украйна, които включват и проучват казуса с дезинформацията.

„ Крайно време е Съвет за електронни медии да види какво може да направи с проблемите, а не да изяснява какво не може “ – отговори на позицията министър председателят Денков след държавното съвещание. И добави: „ През последните два месеца виждам, че доста от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на „ необятно затворените очи “. Крайно време е Съветът за електронни медии да се опита да види какво може да направи, с цел да се оправи с проблемите с дезинформацията, хибридните офанзиви, неспазване на етичните правила, а не да изяснява какво не може да направи “.

Според него Съветът за електронни медии може да инициира полемика по тази тематика, да се поканят публицисти, които са свързани с етиката, академични преподаватели.

„ Има неща, които могат да създадат. Призивът е да видят какво могат да създадат, а не какво не могат “, разяснява министър председателят Николай Денков./Tribune.bg

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР