Кой е поел и разследва сигнала на служебния МВР министър

Кой е поел и разследва сигнала на служебния МВР министър ...

Обществото не знае кой е назначен да разследва сигнала срещу Иван Гешев - знае ли обаче той?

Кой е поел и разследва сигнала на служебния МВР министър Бойко Рашков ? Официално отговор няма, като посочената от Специализираната прокуратура причина за това е, че имената на наблюдаващия прокурор не може да бъдат казани, понеже били "лични данни".

Още преди 5 години обаче Върховният административен съд (ВАС) постанови, че имената на наблюдаващите прокурори са официална обществена информация, не може да са тайна и няма пречка да бъде получена информация за името на съответния прокурор, пише Lex.bg, като припомня и самото решение – !

Главният прокурор, премиерът и вицепремиерът трябва да говорят пред парламента Главният прокурор, премиерът и вицепремиерът трябва да говорят пред парламента
Главният прокурор Иван Гешев ще бъде изслушан от депутатите днес (29 юли), като трябва да даде информация за работата на Бюрото за защи...

Остава и друг въпрос – след като съгласно чл. 126 от Конституцията главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, то знае ли Иван Гешев имената на наблюдаващия прокурор по сигнала срещу самия Гешев?

Според ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова сигналът вече е разпределен на случаен принцип. А относно отказа на следствието, водено от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов да поеме случая, прокурор Маджарова припомни, че единствено НПК от 1952 година е предвиждал и следовател да има възможност за преценка дали да се образува досъдебно производство, но от 1975 година това правомощие е единствено на прокурор.

Още:

Още от КРИМИ:

Източник: actualno.com