Кой е Мохамед Муизу, прокитайският президент на Малдивите?

...
Гласоподавателите в Малдивския архипелаг в Индийския океан в събота избраха
Коментари Харесай

Гласоподавателите в Малдивския архипелаг в Индийския океан в събота избраха опозиционния лидер Мохамед Муизу за президент на страната, давайки му 54 процента от гласовете, според предварителните данни резултати.

Muizzu, кандидат за Прогресивната партия на Малдивите (PPM), победи безспорно действащия президент Ибрахим Мохамед Солих от Демократическата партия на Малдивите (MDP) и трябва да положи клетва на 17 ноември.

Продължете да четете

списък от 3 елемента Мохамед Муизу печели изборите на Малдивите с победа за прокитайския лагерИндия финансира проект на Малдивите на стойност 500 милиона долара за противодействие на влиянието на КитайБивш вицепрезидент на Малдивите Ахмед Adeeb осъден на 20 години за корупциякрай на списъка

Избраният президент е широко смятан за симпатизиращ на интересите на Китай в страната и по-неблагосклонно настроен към Индия, гигантския съсед на Малдивите и традиционен партньор в областта на сигурността и икономиката.

Солих, който се смята за проиндиец, прие резултатите.

„Поздравления за новоизбрания президент Muizzu“, написа Солих в X, бивш Twitter. „Поздравявам и хората, които показаха мирен и демократичен процес.“

Резултатът преодолява усилията на Солих да върне дипломатическата позиция на страната към Ню Делхи, откакто встъпи в длъжност преди пет години.

Кой е Muizzu?

Образован във Великобритания строителен инженер, 45-годишният Muizzu, е настоящият кмет на Мале, столицата на страната.

Той беше малко вероятен кандидат за президентския пост, след като беше министър на строителството в правителството на своя ментор Абдула Ямин.

Но хвърлянето в затвора на Yameen по обвинения в корупция – които неговата партия казва, че са политически мотивирани – доведе до избирането на Muizzu да ръководи партията като негов пълномощник на избори, където връзките на стратегически разположената страна с Китай и Индия бяха в бюлетината.

Като министър при Yameen, Muizzu ръководи няколко финансирани от Китай инфраструктурни проекта в страната с по-малко от един милион души, включително мост на стойност 200 милиона долара, свързващ столицата с главното летище на архипелага.

Той каза на служители на Китайската комунистическа партия по време на онлайн среща миналата година, че завръщането на неговата партия на поста ще разшири „силните връзки между нашите две страни“.

Тони Ченг от Ал Джазира, репортаж от Мале, каза, че на Муиззу може да му е трудно да изпълни всички обещания, които даде по време на кампанията.

„Индия е дълбоко замесена във финансите, в търговията, в растежа на инфраструктурата. Мисля, че ще бъде много трудно, дори и да искаше, да спре това. Той публично каза, че предпочита Китай“, каза Ченг.

„Китай е много силно ангажиран във финансирането на значителен растеж на инфраструктурата. Но и там има проблеми, тъй като Малдивите имат много значителни дългове към Китай, някои от които се дължат след няколко години“, добави той.


Изборният успех на Muizzu зависеше от продължителна кампания срещу огромното политическо и икономическо влияние на Индия на Малдивите.

Ню Делхи има история на преплитане с афери на Малдивите, включително разполагането на войници, за да осуетят опита за преврат през 1988 г. Неговото влияние периодично е източник на недоволство в нацията с мюсюлманско мнозинство.

Малдивите се намират на стратегически жизненоважно място в средата на Индийския океан, яхнали един от най-натоварените корабни пътища в света изток-запад.

Солих беше избран през 2018 г. на фона на недоволството от все по-противоречивото управление на Ямин – много политически опоненти бяха затворени в същия затвор, където бившият президент сега е зад решетките – обвинявайки го, че тласка страната в капана на китайския дълг.

Завоят на Ямин към Пекин също разтревожи Ню Делхи, който споделя загриженост със Съединените щати и техните съюзници относно нарастващата самоувереност на Китай в Индийския океан.

Индия е член на стратегическия алианс Quad заедно със САЩ, Австралия и Япония.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР