Кой е Карел Комарек, чиято семейна фондация Valea Foundation се

...
Кой е Карел Комарек, чиято семейна фондация Valea Foundation се
Коментари Харесай

Кой е Карел Комарек, новият акционер в ПИБ?

Кой е Карел Комарек, чиято фамилна фондация Valea Foundation се включи с близо 60 млн. лева в увеличението на капитала на Първа капиталова банка? ПИБ разгласи сполучливо увеличение на капитала си през вчерашния ден със 195 млн. лева след прехвърлянето на акции през БФБ на новите акционери - БРР и Valea Foundation.

51-годишният чешки жител Карел Комарек живее в швейцарското алпийско село Вербиер. Женен е и има 4 деца. Завършил е Hahnemann Medical College в американския град Пенсилвания. Започва своя бизнес през 90те години в Чехия в областта на горивата. Forbes прави оценка положението му на 3,6 милиарда $ и го слага под номер 648 измежду милиардерите на 2020 година

През 1997 година Комарек придобива един от обичайните оператори на чешкия пазар Moravske naftove doly, който през днешния ден създава по 5000 барела нефт дневно и 250 000 куб. м. газ и също така оперира и в Грузия и Украйна. Друго поделение създава метанол в Съединени американски щати.

През 2006 година Комарек основава капиталовата група KKCG. Днес тази група има активи на стойност 6 милиарда евро и има над 6000 чиновници в 18 страни по света. Групата включва над 30 компании в 4 съществени стопански бранша - това са енергийни доставки, технологии, парцели и хазарт. KKCG оперира главно в областта на недвижимото имущество, като построява жилищни комплекси, само че и офис здания и тръбопроводи за петролни и газови доставки и водоснабдяване.

В обсега на групата е и основаната посредством обединяване на две компании през 2016 година SAZKA Group, която е измежду най-големите лотарийни компании в Европа. Тя оперира в Австрия, Кипър, Чехия, Гърция и Италия. Само през предходната година е обработила
залози за 17 милиарда евро и е записала облага от близо 600 млн. евро.  Според скорошни изявления в български медии, през 2019 година SAZKA Group е отправила необвързваща оферта за придобиване на мажоритарен дял в „ Националната лотария “, частната компания на Васил Божков. Според позиция на групата офертата не е била призната и договарянията са били прекъснати. А През февруари 2020 година SAZKA Group разгласи, че има интерес да придобие правото да ръководи националната лотария на Англия. В надпреварата участваха и френската държавна компания Francaise des Jeux, само че в последна сметка досегашният оператор на играта Camelot завоюва продължение с 6 месеца на контракта.

Част от KKCG е също по този начин и софтуерната група Aricoma, която има биотехнологични, IT и започващи софтуерни компании. За 2018 година единствено тя е отчела 265 млн. евро облага.  Миналия месец KKCG продаде своя дял в израелския софтуерен стартъп Spot на американската компания за хибридни облачни технологии NetApp за 56 млн. $. Първоначалната инвестиция на KKCG в Spot е била 15  млн. $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР