Кой е Дейвид Вайс, специалният прокурор, който наблюдава наказателното разследване на Хънтър Байдън?

...
Дейвид Вайс, назначеният от Доналд Тръмп прокурор на САЩ, който
Коментари Харесай

Дейвид Вайс, назначеният от Доналд Тръмп прокурор на САЩ, който в петък беше назначен за специален прокурор, водещ разследването на сина на президента Джо Байдън Хънтър, има десетилетия опит като федерален прокурор.

Вайс, американският прокурор от Делауеър, се срещна през април с адвокатите на Хънтър Байдън, които поискаха рутинна актуализация на състоянието на разследването. Дългото разследване, което започна още през 2018 г., по едно време засягаше множество финансови и бизнес дейности в чужди държави, датиращи от времето, когато Джо Байдън беше вицепрезидент.

През юни беше постигнато споразумение за признаване на вината, в което Хънтър Байдън се съгласи да се признае за виновен за две данъчни престъпления и сключи сделка с федералните прокурори за разрешаване на обвинение за умишлено престъпление с оръжие. Но Вайс каза в съдебна декларация в петък, че преговорите за признаване на вината между неговия екип и Байдън са се провалили през последните седмици след изслушване в Делауеър миналия месец, където съдията каза, че не е готова да приеме сложното споразумение за признаване на вината, което беше договорено.

През 2018 г. Сенатът потвърди Вайс да служи като прокурор на САЩ за окръг Делауеър. По време на номинацията си той изпълняваше длъжността действащ прокурор на САЩ за окръга и беше един от деветте кандидати, за които Тръмп каза, че споделят неговата „визия за „Да направим Америка отново безопасна“.

Роденият във Филаделфия е член на адвокатските колегии на Делауеър и Пенсилвания.

Завършил Вашингтонския университет в Сейнт Луис и Юридическия факултет на Widener University, Вайс започва кариерата си в областта на правото през 1984 г. като секретар на правосъдието Андрю Д. Кристи от Върховния съд на Делауеър, според биографията му в Министерството на правосъдието.

След чиновничеството си Вайс преследва насилствени престъпления и престъпления на бели якички като помощник-адвокат на САЩ, преди да се присъедини към фирмата Duane Morris, където той беше сътрудник по търговски дела и в крайна сметка стана партньор. По-късно той е бил главен оперативен директор и старши вицепрезидент в The Siegfried Group, фирма за финансови услуги, според биографията му.

Той е бил първият помощник-адвокат на САЩ от 2007 г.

Разследването на Вайс срещу Хънтър Байдън продължи в администрацията на Байдън, което накара главния прокурор Мерик Гарланд да подчертае по време на изслушване в комисията на Сената през март, че няма да се намесва в разследването. Вайс, повтори той по това време, има „пълните правомощия“ да проведе разследването и да привлече друга юрисдикция, ако е необходимо.

Гарланд каза, че на Вайс „не трябва да се отказва нищо, от което се нуждае“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР