Кой би предположил, че облеченият в дрехите на старобългарски болярин

...
Кой би предположил, че облеченият в дрехите на старобългарски болярин
Коментари Харесай

Мастит адвокат показа как се стреля с лък на Лаута СНИМКИ

Кой би предположил, че облеченият в облеклата на старобългарски болярин Жасмин Първанов в действителност е един от известните варненски юристи .

Той и клубът му „ Авитохол ” демонстрираха на над 100 души в парк „ Лаута ” по какъв начин се стреля с лък. Шоуто му бе част от двудневния фестивал " Пловдив - античен и безконечен: история, етнология, просвета и изкуство “.

В него участваха клубове по възстановка на предишното от цялата страна. Първия ден по поляните дефилираха хайдути и комити.

Адв. Първанов сподели специфичния прабългарски пръстен за палеца , с чиято помощ нашите прародители са можели да изстрелват от 3 до 8 стрели за 11 секунди.

„ Ако попитате някой от нас нещо обвързвано с историята и той не ви отговори, това значи, че няма къде да го е прочел. Ние не сме като тези в интернет, където всеки знае всичко ”, изясни варненският юрист, по какъв начин се познават подправените исторически вести.

След урока с лък, който се хареса на децата и на възрастните дами, на поляната в „ Лаута ” излезе двуметровият софиянец Ясен. Той бе облечен в римска ризница и шлем с пера.

И се представяше с латинското си име „ Фраксинус Лонгус Тракс ”, което преведено на български е „ Дългият Ясен от Тракия ”.

По специалност съм шеф на IT отдела на огромна софийска компания . А в свободното си време съм част от клуба за римски възстановки в Силистра ”, сподели Ясен.

Великанът събра близо 50 деца, раздаде им зелени и сини туники, връчи им щит и меч от пяна, и ги пусна на поляната да се бият.

Когато сините обкръжиха зелените, незабавно провежда губещите да създадат на земята костенурка. По време на борбата дребните се забавляваха същински, а не се проля и капка кръв.

Погледите привличаха и участниците от ямболския клуб „ Антична Тракия ”. В него хора с разнообразни специалности са отдали сводното си време на античните траки. Всеки бе препасал на кръста си обичайния тракийски меч „ махайра ”.

„ Подобни мечове са имали и античните гърци. Формата е такава, че може да отсече глава или ръка ”, обясняваха феновете на предишното от „ Антична Тракия ”.

На една от сергиите на фестивала дами в средновековни носии рисуваха със златна багра надписи по икони и плоски камъни.

На друго място преподавател по трудово образование от Свищов, клепаше на наковалня нащърбена в борба сабя.

Варненецът Петър Петров, който на „ Лаута ” се представяше като Петроний, правеше по поръчка антични монети от античния Филипопол.

Познаваха се по храма на Асклепий от едната страна.

„ Използвам мека сплав, която прилича злато. Много се търсят и монетите, сечени от Калоян , който завладял Пловдив и избил Варна ”, сподели Петроний. /Марица.бг

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР