Кой би отказал да има в гаража си Ferrari 812

...
Кой би отказал да има в гаража си Ferrari 812
Коментари Харесай

Да станеш милиардер от продажбата на катастрофирали автомобили

Кой би отказал да има в гаража си Ferrari 812 Superfast, което е същински звяр, който разполага със 789 конски сили и развива оптималната скорост от близо 340 километра в час? А какво може да бъде по-хубаво от това да се сдобиеш с него против едвам 91 500 $ вместо за 363 000 евро, за колкото се продава чисто нова?

Точно това предлага американската платформа Copart, която продава остарели не изключително добре изглеждащи коли, само че също по този начин и много нови модели с леки повреди - да вземем за пример такива, които са били леко ударени. На уеб страницата човек може да открие близо 200 000 такива за продажба.

Този бизнес се оказва същинска златна мина за създателят на Copart Уилис Джонсън и даже съумява да го трансформира в милиардер.

72-годишният бизнесмен трансформира дефектът на неприятното шофиране в резултат, като препродава удряни супермодели, събирани от Съединени американски щати, Бразилия, Англия и други страни, а от предходната седмица даже компанията има нова площадка в Берлин.

Негов правилен асистент е брачният партньор на щерка му Джей Адайр, който е основен изпълнителен шеф на компанията и държи дял от нея, изчисляван на над 800 милиона $.

От началото на годината цената на акциите на Copart е повишена с 81%, което я трансформира в една компания за 20 милиарда $. Благодарение на този растеж самия Джонсън към този момент е милиардер с 1,9 милиарда $ в сметката си.

Бизнесменът дава няколко условни аргументи за този триумф - напредъкът на технологиите, който прави колите по-скъпи за корекция и затова има по-голяма възможност те да бъдат отписани от застрахователите. Друг фактор е интернационалната агресия на компанията, само че също по този начин и нещо по-любопитно - поради смарт телефоните си водачите са все по-разсеяни и по-често катастрофират.

За разлика от доста други браншове, в които са ти нужни повече опит и познания, с цел да стартираш бизнес, Джонсън избира подобен, който му разрешава да стартира работа незабавно откакто се завръща от Виетнам, където е изпратен по време на войната в азиатската страна. Той купува първата си площадка, където стартира да складира коли, през 1972 година за 75 000 $. Той няма тази сума и се принуждава да продаде къщата си и дружно със брачната половинка си и двете им деца се местят в каравана.

Истинският триумф за него идва след 1998 година, когато пуска интернет платформа за продажба на употребявани коли - едвам три години след основаването на eBay.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР