Ковид съкрати живота на българите. Продължителността на живот на българите

...
Ковид съкрати живота на българите. Продължителността на живот на българите
Коментари Харесай

Евростат: С 2.2 години намаля животът на българите заради Ковид

Ковид редуцира живота на българите. Продължителността на живот на българите и без друго е доста ниска, само че поради Ковид -19 е намаляла още, освен това с цели 2.2 години, което е връх за Европейски Съюз. Това демонстрира проучване на Евростат, представено от " ".

Според неокончателни данни за 2021 година пандемията се е отразил отрицателно, като е довела на редуциране на живота на европейците в съвсем половината страни членки на Европейски Съюз.

Най-сериозен спад е регистриран в Словакия и България (-2,2 години по отношение на 2020 г.), следвани от Латвия (-2,1 години) и Естония (-2 години).

Продължителността на живота в Европейски Съюз непрекъснато се е увеличавала през последните десетилетия, като от 60-те години на 20-и век до момента е нараствала приблизително с по 2 години на десетилетие, сочи статистиката на Евростат. Но не щеш ли коронавирусът е довел до изкривяване на тази наклонност.

През 2021 година някои страни членки от Западна Европа са се върнали до предковидните равнища на дълготрайност на живота, до момента в който други - най-много в Източна Европа, тъкмо през тази година са усетили същинския удар на пандемията, и занапред следва възобновяване.

В съпоставяне с предпандемичната 2019 година продължителността на живота през 2021 година е намаляла на всички места с изключение на в Люксембург, Малта и Швеция. Най-голям спад е регистриран в България - с цели 3,7 години. Следват Словакия (-3 години) и Румъния (-2,7 години).

Припомняме, че съгласно отчет, представен при започване на тази година от Еuobserver поради Covid-19 румънците и българите към този момент умират даже още по-млади от преди. Продължителността на живота както в България, по този начин и в Румъния е намаляла надлежно с 1,5 и с 1,4 години през 2020 година, което е двойно над междинното за Европа ( 0,7 години).

В България, сходно на Румъния, „ пандемията от Covid-19 " краткотрайно прекатурна години на прогрес в продължителността на живота, която още през 2019 година към този момент бе най-ниската в Европейски Съюз “, се споделя в отчета. Там се показва още, че макар подобренията на здравната система през последното десетилетие, данните не престават да бъдат доста тревожни. Продължителността на живота в Румъния и България се е нараснала надлежно с четири и две години през интервала 2000-2019 година, само че към момента остава под междинната за Европейски Съюз с невероятните шест и осем години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР