Ковид пандемията стана катализатор за много промени в работния свят.

...
Ковид пандемията стана катализатор за много промени в работния свят.
Коментари Харесай

Променени след ковид: Какво очакват служителите от работодателите

Ковид пандемията стана катализатор за доста промени в работния свят. Тя е и в основата на променените потребности и условия на чиновниците към техните работодатели. Но дали фирмите са осъзнали изцяло степента на смяната? Отговор дава изследване на международния водач в региона на HR решенията Adecco Group, което отразява мнението на над хиляда чиновници и 155 компании.

На пръв взор работодателите и чиновниците са на еднообразно мнение по главните критерии, които стимулират хората да аплайват за работа. Те са съгласни, че заплатата е най-важното основание, като идващите две позиции са атмосферата на работното място и опциите за кариерно развиване, сочи един от главните заключения в изследването.

Компаниите обаче са склонни да надценяват смисъла на заплатата – 72% от фирмите я показват като главен фактор, спрямо 53% от служащите. Работодателите също залагат прекалено много на личната си известност. Компаниите считат, че работата за прочут шеф е 7-ата по значимост причина за чиновник да смени работното си място, до момента в който самите чиновници слагат този аршин на 16-о място.

Какво желаят чиновниците

Работодателите подценяват степента до която Covid промени настройките на чиновниците във връзка с въпросите, свързани със здравето, сигурността и опцията да се работи отдалечено.

Всъщност коронавирус накара служащите да ценят всички типове еластичност, изключително за работните часове и работата от у дома или от която и да е точка на света. Това важи изключително в Обединеното кралство, Германия и Съединени американски щати, където 22% от чиновниците споделят, че правят оценка опцията да работят на цялостен работен ден вкъщи, в съпоставяне със приблизително световно равнище от 9%. Жените са по-склонни от мъжете да класират гъвкавостта като главен фактор.

Проучването на The Adecco Group открива и други разлики сред районите и поколенията. Работниците във Франция и Белгия са изключително склонни да дават приоритет на заплатата, до момента в който тези в Италия и Индия придават релативно по-голяма тежест на кариерното си развиване. Служителите от поколенията Z и Y сe вълнуват повече от заплатата, до момента в който по-възрастните се концентрират повече върху наличието на работата и работната атмосфера. Само работещите в Латинска Америка и Испания споделят, че избират взаимната работа пред самостоятелната, макар че фирмите считат, че това желание се ползва по-широко.

Какво би трябвало да трансформират компаниите 

В отговор на въпроса „ Кой е главният жанр на водачество във вашата компания? “, работодателите показват преди всичко водачи, които задават темпото, които упорстват за по-бързи резултати. При чиновниците обаче този тип водачество не попада в Топ 3 като желан ролеви модел на техния шеф.

Вместо това, преди всичко те показват „ харизматични водачи “, които могат да въодушевяват с визия, а на второ - мениджъри, които дават приоритет на благосъстоянието на своите чиновници. И двата избора могат да се преглеждат като отразяващи желанието за работа след пандемията да донесе възприятие за смисъл и благоденствие. Третият най-често срещан отговор измежду служащите е, че стилът на водачество не е значим за тях, стига да са щастливи на работа. Тази нагласа е преобладаваща за Белгия, Франция и Германия.

Въпрос, който се визира в изследването е и типа обществена отговорност, който чиновниците чакат от своя шеф. Анализът на данните демонстрира забавни районни разлики. Служителите в англосаксонските страни се концентрират повече върху отговорността, прозрачността и етичните стандарти, до момента в който в континентална Европа по-висок приоритет са приобщаването на работното място, приемането на разликите и обществената правдивост.

Несъответствие в упованията сред чиновниците и работодателите, уловено от проучването на The Adecco Group има и при процесите за набиране на личен състав.

Кадидатите за работа, изключително в по-младото потомство, предпочитат да бъдат наети посредством цифрови процеси. Данните от изследването обаче демонстрират, че работодателите към момента не са осъзнали това: 35% от евентуалните чиновници (49% от потомство Z) декларират, че биха били удовлетворени от онлайн развой на набиране на личен състав, до момента в който работодателите имат вяра, че това ще е правилно единствено за 9%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР