КОВИД няма. КОВИД е измислен, за да държат устата ни

...
КОВИД няма. КОВИД е измислен, за да държат устата ни
Коментари Харесай

КОВИД-19 превзе и болничните

" КОВИД няма. КОВИД е фиктивен, с цел да държат устата ни затворени! " Очевидно към момента мнозина са уверени в това и, най-малко към този момент, няма мощ, която да ги разубеди.

Безспорно, КОВИД-19 не е единствената болест, от която страдат българите. Високата заболеваемост и още по-високата смъртност през последните 20-22 месеца се дължат в огромна степен и на предходни проблеми - България години наред бе и остава отличник в черните описи на съдбовен край от сърдечносъдови болести, рак и прочие А и не е загадка, че поради ниски приходи освен пенсионери, само че и работещи небогати постоянно не могат да си разрешат даже и ниско доплащане на медикаменти. Така вместо три таблетки на ден, вземат две или даже една. КОВИД-19 единствено добави нови черни краски върху остарялата картина. Освен всекидневната статистика за новозаразени, приети в болница, карантинирани и прочие, болничните листове също приказват за нестихващия марш на КОВИД-19. Данните на Национален осигурителен институт демонстрират, че през първото полугодие на 2021 година българите най-често са били в болнични поради ковид.

За този интервал са издадени

122 475 болнични листа

единствено за диагнозата " COVID-19 - Идентифициран вирус ", т.е., когато инфекцията е доказана посредством лабораторно проучване, без значение от тежестта на клиничните признаци или признаци. Болничните по тази диагноза са с максимален дял - 9,09%. Средната дълготрайност на подобен болничен лист е 18-19 дни. Други 34 058 листа са за " COVID-19 - Неидентифициран вирус " - заболяването е диагностицирана клинично или епидемиологично, само че лабораторните проучвания са неубедителни или не са налични. С тази диагноза за първите 6 месеца на годината са 2,53% от всички болнични, като всеки от тях е с дълготрайност приблизително 11-12 дни. Освен това към 26 хиляди болнични са издадени по други диагнози, които имат отношение към създалата се епидемиологична конюнктура. От тях 1001 са за болни от коронавирусна зараза с неуточнена локализация, 862 листа са на хора, при които КОВИД-19 е причина за други заболявания, а 24 459 са за карантина на контактни лица - така наречен от първа линия - членове на фамилията, сътрудници и прочие Навярно към последните би трябвало да се подходи с доза подозрение, защото мнозина се пробват да " прескочат ", доколкото е допустимо, този сюжет, като избегнат лабораторно проучване или се изследват в домашни условия, с цел да не бъдат карантинирани. Затова хората, които биха употребили болнични за това, евентуално са много повече. Немалка част от инфектираните прекарват заболяването без признаци, на крайник и не е било належащо да посетят доктор, а други - даже не са усетили, че са инфектирани. Освен това в първите месеци на годината доста компании дадоха опция на чиновниците си да работят от разстояние и тези хора, когато се разболяваха по-леко, просто не вземаха болнични, а получаваха указания от лекаря по телефона и се лекуваха вкъщи. Немалка част от хората, които не влязоха в КОВИД-статистиката, в даден миг откриха, че са срещнали SARS-Cov-2 при инцидентно проучване за съществуване на антитела. Те също са икономисали много пари на фонда за болнични.

Макар единният информативен портал да бълва всеки ден данни за неколкостотин до няколко хиляди излекувани от КОВИД-19, в голямата си част това са изписани от болница или хора с отпаднала карантина, само че при мнозина от тях

последствията от заболяването не престават

със седмици и даже месеци, появяват се затруднения, чието лекуване постоянно е по други диагнози. Затова взелите отпуск по болест поради КОВИД-19 и последствията от него вероятно са много повече.

За съпоставяне - през цялата 2020 година са издадени 113 914 болнични за " COVID-19 - Идентифициран вирус " и това е четвърта измежду 20-те диагнози с най-голям условен дял на издадени болнични. Разбира се, и тук може да се създадат много ангажименти. На персоналните лекари бе позволено едвам в края на предходната година - към 9 месеца след началото на пандемията, да дават посоки за ПСР проби. Дотогава или трябваше да се мине през експерт пулмолог или инфекционист, или болните трябваше да си заплащат за проучването. Около 120 лв..

През цялата 2020 година първенецът в болничните е " Остра зараза на горните дихателни пътища, неуточнена " с 223 206 издадени листа, следвани от неуточнена вирусна зараза и неизяснен изострен бронхит. Диагнозите, свързани с КОВИД-19, са включени едвам през второто полугодие и по тази причина " COVID-19 - Идентифициран вирус " е четвърта измежду 20-те, за които хората най-често са вземали отпуск по болест. Болничните с най-голяма междинна дълготрайност (27-28 дни) - и за цялата 2020 година, и за първите 6 месеца на 2021 година, са за заплашващ аборт.

Ако се съди по болничните листове в годините обратно, би могло да се каже, че българинът най-често има проблеми с дихателните пътища и с междупрешленните дискове в региона на пояса. Само през 2018 година близо 29% от издадените болнични, по които е платено обезщетение от ДОО, са по пет диагнози - " Остър бронхит, неизяснен ", " Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел ", " Остра зараза на горните дихателни пътища, неуточнена ", " Заплашващ аборт " и " Вирусна зараза, неуточнена ". Тези диагнози обгръщат над 45% от хората, на които е платено обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване през годината. " Това събитие има връзка както с повишаването на броя на краткосрочните болнични листове, по този начин и с регистрирания растеж на издадените болнични листове от лечебните заведения от извънболничната помощ ", сочи разбор на Национален осигурителен институт за 2016-2019 година

Ще стигнат ли парите?

Всеки работещ е задължен да се обезпечава във фонд " Общо заболяване и майчинство ", като вноската е 3,5% от осигурителния приход. В този фонд влизат вноските и за общо заболяване, и за майчинство (без парите за трудова акцидент и професионална болест). И през 2021 година вноската се поделя сред служащ и шеф в съответствие 40:60.

Осигурителят/работодателят заплаща за първите 3 работни дни от болничния 70% от среднодневното брутно заплащане за месеца, в който служителят е болен. От четвъртия ден нататък поема Национален осигурителен институт. Дневното обезщетение за общо заболяване е 80% от среднодневното брутно трудово заплащане или среднодневния застрахователен приход, върху които са импортирани или са дължими осигуровките.

За първите 6 месеца на тази година от ДОО са платени компенсации за общо заболяване на 284 436 обезпечени, което е с 47 578 души по-малко от същия интервал на предходната година. Болничните листове за тази година са 435 867 (с 67 302 по-малко от първото полугодие на 2020 г.). И за двете години част от хората са били в болнични повече от един път - приблизително 1,5 пъти. Ако за 6-месечието на 2020 година фондът е платил общо 129 917 599 лв. за компенсации (средно по 36,65 лв. на ден на осигурен), то през тази година е платил 140 017 224 лв. (среднодневно по 40,42 лева).

Постъпленията всекидневно са по-малко от платените компенсации за общо заболяване. Според последните промени в Закона за бюджета на ДОО за 2021 година плануваните доходи във фонда са 1 304 813,2 лв.. Предвидените разноски са 1 341 010,3 лв.. Очакваният дефицит във фонда е 36 197,1 лв.. Дефицитът се субсидира от страната.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР