Ковчежето с частиците от покрова и ризата на Св. Богородица

...
Ковчежето с частиците от покрова и ризата на Св. Богородица
Коментари Харесай

Части от покрова и ризата на Св. Богородица пристигат в Пловдив

Ковчежето с частиците от покрова и ризата на Св. Богородица от храма на Руския православен университет „ св. Йоан Богослов “ ще обитават в Пловдивската епархия на Българската православна черква. С молба към Светейшия патриарх Кирил се е обърнал Пловдивският митрополит Николай, а идването на светините в България е обвързвано с деня на св. великомъченица Марина и с храмовия празник на митрополитския храм на Пловдив. /Дарик/

В навечерието на празника довечера от 18:00 ч., в Катедралния храм „ Успение Богородично ” в Пловдив ще бъдат посрещнати част от покрова и одеждите на Света Богородица, донесени от свещеник Петър Еремеев, наместник на Високо-петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „ Св. Йоан Богослав ”. Също по този начин от Света Гора в Атон ще бъде донесено и харизано на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица-„ Всецарица ”, след което в литийно шествие светините ще бъдат пренесени до Митрополитския храм „ Света Марина ”, където ще бъдат сложени за поклонение на вярващите. От 18.30 ч. ще стартира празничната архиерейска вечерня. 

 Утре, на 17 юли, когато се празнува паметта на света великомъченица Марина, в едноименния Митрополитски храм, в 9.00 Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ще възглави светата Литургия във връзка празника, в съслужение с митрополити - членове на Светия Синод на Българската православна черква, епископи и свещеници.
 
На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с облика на св. Богородица и памук, осветени на светините, и ще бъде помазван с елей за здраве и благоденствие. 

С благословението на Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Кирил частиците от покрова и ризата на Пресвета Богородица се пазят в храма на Руския православен университет от 2012 година Пренасянето им в църквата „ Св. ап. и ев. Йоан Богослов “ под Вяз ознаменува възраждането на богослужебния живот в храма след 85-годишен интервал на опустошение. В наши дни храмът е освен нравствен център на Православния университет, само че и място за поклонничество за православните московчани. Заедно с частиците от ризата и покрова на Св. Богородица с благословението на Негово Светейшество там се пази мощехранителница с парченце от главата на св. великомъченик Георги, а също и частици от мощите на светите Петър и Феврония,
Тази чудотворна икона датира от ХVII век и се намира на левия проскинитарий до североизточната колона на съборния храм в манастира “Ватопед ”- на Света Гора, Атон. Съгласно разкази на монаси от манастира един актуален образец за това, че иконата е изключително плодородна, е следното събитие: Един юноша влезнал в храма и отивал да се поклони на иконата, само че от нея със мощен звук излязла несътворена светлина под формата на безоблачен диск, който блъснал младежа в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял надалеч от Бога и е бил предан на занимания с магия. Така чудотворната интервенция на Пресвета Богородица помогнала на младежа да се опомни и поправи, и да придобие нравствен живот, като последва тайнствения живот на Църквата.

Иконата има също и способността, и благодатта да лекува страшните злокачествени болести. Известни са нелечими случаи на злокачествени болести, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред тази чудотвонрна Богородична икона “Всецарица ”, която е, Погубителката на раковата язва и Тайната Сладост на грубо страдащите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР