Ковчегът с тленните останки на сенатор Джон Маккейн вече беше

...
Ковчегът с тленните останки на сенатор Джон Маккейн вече беше
Коментари Харесай

Америка се прощава с Джон Маккейн

Ковчегът с тленните остатъци на сенатор Джон Маккейн към този момент беше положен в постройката на Конгреса във Вашингтон за поклонение, предадоха осведомителните организации. Това е висока чест, която за цялата американска история е оказвана единствено на 12 сенатори, написа news.bg.

Поклонението стартира с частна гала, на която присъстваше и 106-годишната майка на Маккейн - Робърта. В Капитолия бяха и седемте му деца - синовете Дъг и Анди и щерка му Сидни от първия брак, и Джак, Джими, Меган и Бриджит от втория. Също и брачната половинка му Синди, с която Джон Маккейн показа последните 38 години от живота си.

При поклонението в Капитолия на американската столица последна респект към сенатора може да отдаде освен политическата класа, само че и всеки жител.

По-рано над 15 хиляди души се простиха с починалия общественик в родния му щат Аризона.
Хората чакаха реда си с часове в летните горещини. На 25 души им прилоша, трима бяха откарани в болница.

Съчувствието си към брачната половинка на Макейн - Синди, и към неговите близки изрече републиканецът Линдзи Греъм, непосредствен съидейник на починалия сенатор.

" Благодаря на Синди и на децата, които ме направиха част от клана. Благодаря на целия тим на Маккейн, който ме научи на същинска лоялност. " - сподели Греъм.

Днес в националната катедрала във Вашингтон ще бъде отслужена възпоменателна работа, на която държавници от върховете на американската и международната политика ще се простят с Джон Маккейн. Но нея ще приказват двама президенти - Барак Обама и Джордж Буш-младши, и някогашният вицепрезидент Джо Байдън.

Всяка от траурните церемонии носи обръщение към американската нация и към света, показват наблюдаващите. Събирайки двамата президенти Обама и Буш, представители на конкурентни партии, той за следващ път приканва сънародниците си към единение и мъдрост. Сплотеност, учредена на полезности. 
От друга страна, неналичието на покана към Тръмп е явен знак за отношението сенатора към конформизма на настоящия президент във връзка с Кремъл, който редица републиканци дефинират като национална измяна.

Сред хората, които ще носят ковчега му, е съветският опозиционер Владимир Кара-Мурза. При цялата си неотстъпчивост към режима на Путин сенаторът резервира топли усеща към руснаците, отстояващи устрема си към независимост.

Сенаторът ще бъде заровен в неделя на военното гробище Арлингтън да остарелия си другар от армията адмирал Чък Ларсън, който умря преди четири години. Преди гибелта си той е запазил четири места на гробището - за себе си и брачната половинка си, и за Джон и Синди Маккейн.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР