Коварната болест не му позволи да нарисува триптиха Мизия, Тракия,

...
Коварната болест не му позволи да нарисува триптиха Мизия, Тракия,
Коментари Харесай

На 77 години ни напусна един от големите пловдивски художници

Коварната болест не му разреши да нарисува триптиха " Мизия, Тракия, Македония ".

Само преди три месеца той подвигна високо меча " Ромфея " и се зарече да направи още една огромна галерия. Коварната болест му попречи да я реализира.

На 77 години си отиде от този свят майсторът на магическите пейзажи пловдивчанинът Иван Ташков- Балзак, оповестява " 24 часа ".

" На 4 април ни напусна един страховит татко, създател и човек, завещал ни силата да сътворяваме хубостта в живота, да оценяваме значимите неща и да бъдем почтени хора. Завинаги ще останеш в сърцата ни, баща! Мир на душата ти ", сломен е синът му Атанас Ташков.

Макар заболяването да го ядеше от вътрешната страна, Иван Ташков-Балзак до последно не й се даваше. " Мечтата ми е да направя триптиха " Мизия, Тракия и Македония ", разгласи 77-годишният създател, когато бе почетен на 10 януари т.г. с годишната премия на изложба " Ромфея ". Месец по-рано той откри огромната си галерия с 44 платна " Пейзажите на моя роден край ". Макар да живееше от дълги години в Пловдив, в картините му доминираха хубостите на Пиринския край, защото Иван Ташков е роден в Гоцеделчевско.

" Псевдонимът Балзак ми го дадоха другари по време на галерия в София. Казаха, че рисувам с лекотата, с която създателят на " Йожени Гранде " написа. Той е занимателен, занимателен, обстоен, изпипва детайла. Творил е най-вече нощем, аз също рисувам по това време ", изясни художникът.

" Има чувство за музика в картините му. Виждаме шевицата и цялостната особена мекост на Югозапада в тях. Дърветата в платната му наподобяват ноти върху петолинието ", споделя художничката Вихра Григорова.

Изпод четката на Иван Ташков са излезли над 2000 картини. " Не съумях да обрисувам моите родители, родния ми дом и самия себе си ", призна наскоро самият създател. Казваше, че за него е значима земята. Затова в платната му няма небе.

" Не се въздействам от никого. Искам да съм аз и единствено аз ", натърти художникът. И подобен си остана до дъно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР