Котките обичат да седят не само в истински, но и

...
Котките обичат да седят не само в истински, но и
Коментари Харесай

Няма да повярвате кое е най-любимото нещо на котките

Котките обичат да седят освен в същински, само че и мислени кутии. Това умозаключение е направено от учени от университета в Ню Йорк. Резултатите от проучването са показани в публикация, оповестена в списанието Applied Animal Behavior Science.
За да тестват образното усещане на котките, специалистите организираха опит. Собствениците на котки трябваше да слагат на пода специфичния квадрат Каниши, който основава илюзията за тази геометрична фигура благодарение на четири ъгъла. До него имаше елементарен квадрат с плътни страни, изработен от тиксо. От наблюденията стана ясно, че котките сортират еднообразно двете фигури и седят вътре в едната толкоз постоянно, колкото и в другата.

Изследователите стигнаха до заключението, че котките, сходно на хората, са способни да допълват душевен фигури, като прокарват невидими линии. Това потвърждава, че те се усещат в сигурност даже в съвсем затворено пространство, като че ли са в прикритие. Учените считат, че сходни открития дават по-добро схващане за това по какъв начин животните взаимодействат с хората.
Преди това учени от Токийския университет откриха, че котките са в положение да разграничават гласовете на своите стопани. В същото време се оказа, че те не считат за належащо да отговорят. Експертите организираха опит върху 20 котки, като им разрешиха да прослушат запис на гласа на притежателя и трима непознати, с цел да схванат по какъв начин ще реагират животните. Котките бяха най-активни, когато чуваха тембъра на стопаните си. В същото време се потвърдиха хипотезите, съгласно които тези домашни любимци схващат, че приказват с тях, само че не считат за належащо да отговорят.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР