Котките имат едни от най-уникалните очи в царството на животните.

...
Котките имат едни от най-уникалните очи в царството на животните.
Коментари Харесай

Ето защо котките имат толкова странни очи

Котките имат едни от най-уникалните очи в царството на животните. Вместо кръгли зеници, сходно на хората, черните частички в центъра на окото са отвесни и могат да се приспособяват на мига – да вземем за пример да се отворят и затворят, сходно на блендата на фотоапарата. Защо котешките очи са толкоз специфични? Всичко се свежда до това по какъв начин тъкмо тези животни употребяват зрението си, сочи ново проучване, представено от Science Alert.

Изследвайки 214 разнообразни типа сухоземни, откриватели от университета на Бъркли откриват, че методът, по който животните прекарват деня си, дефинира формата на зеницата им. Екипът е разгласил изследването на 7 август 2015 година в журнала Science Advances.

Формата и размерът на зениците дефинира какъв брой светлина доближава до очите. Впоследствие тази светлина се „ превежда “ от мозъка в картина на света към нас. Когато е мрачно, нашите зеници се уголемяват, с цел да разрешат навлизането на повече светлина и по този метод да подобрят картината. Но когато е ярко, зениците се смаляват, с цел да ни предпазят от прекомерна стимулация. Котешките очи вършат безусловно същото нещо, само че с доста по-голям финес от нас, хората.

" Когато се уголемяват, техните зеници се трансформират, увеличавайки площта си 300 пъти. Нашите, въпреки това, могат да разширят площта си единствено 15 пъти ”, разяснява Мартин Банкс, участник в изследването.

Котките са нощни животни. Това им дава голямо преимущество по време на лов. Могат да разтворят зениците си в действителност необятно, като по този метод да разрешат и на най-дребното количество светлина да проникне в очите им. Това прави нощното им зрение в действителност положително. Същевременно – котките могат да свият зениците си и да ги създадат извънредно дребни денем.

Хората, от своя страна, действат най-вече денем. Затова на нашите зеници не се постанова да се приспособяват към толкоз доста разнообразни условия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР