Косвен сблъсък между премиер и главен прокурор в Брюксел. Кирил

...
Косвен сблъсък между премиер и главен прокурор в Брюксел. Кирил
Коментари Харесай

Косвен сблъсък между Кирил Петков и Иван Гешев в Брюксел

Косвен конфликт сред министър председател и основен прокурор в Брюксел. Кирил Петков и Иван Гешев бяха изслушани от групата за мониторинг на демокрацията. Двамата бяха препитани поредно от евродепутатите за положението на правораздаването у нас, осведоми.

Премиерът и основният прокурор изложиха противоположни отзиви за това къде са проблемите ,

само че се съгласиха, че мониторингът в България би трябвало да продължи. Докато Гешев разгласи, че престъпността у нас се е нараснала, то Петков даде обещание, че "вече няма единствено Господ да стои над основния прокурор ".

Обвинител номер едно изиска да се ускори мониторингът върху върховенството на закона в България .

"Сериозно се заличава постигнатият прогрес. До момента считам, че е налице потребност от по-сериозен разговор с европейските институции и по съществено наблюдаване върху България. С бързи крачки вървим към престъпността от 90-те години, споделям го най-отговорно ", предизвести Гешев.

" Аз доста бих се радвал да имаме оптимално засилен мониторинг ,

това и нашият приоритет. Няма по какъв начин през общи шаблони и думи да се избяга неналичието на положително правораздаване в България. На всички е ясно, че Прокуратурата не работи добре ", безапелационен е министър председателят.

Петков съобщи още, че в Плана за възобновяване и развиване са заложени промени в прокуратурата .

"Главният прокурор към този момент няма да бъде единствено с Господ над главата му... Ще има арбитър, който ще извършва краткотрайна роля на прокурор и по-късно ще може да се върне като арбитър ", съобщи министър-председателят.

Гешев обаче се усъмни в положителните планове на държавното управление за правосъдна промяна .

"Прокуратурата има предпочитание да взе участие в тази промяна. Аз съм очевидец на всички промени от 1994-та година и главното в тях е едно - да завземеш позиция и да смениш някой човек, с цел да може ти да упражняваш някакъв надзор ", разяснява обвинител номер едно.

В Европарламента Гешев бил питан и за фотосите с кюлчета в нощното шкафче в "Бояна " и за "Барселонагейт ". "Това, което попитаха - на каква фаза е, дали е завършено. Не, не е завършено. Изготвени са европейски заповеди за следствие до Испания, на които досега няма отговор ", изясни той.

"Оттук нататък няма да има човек над закона или някой, който на мен да ми се обади и да ми каже: този човек не би трябвало да се пипа ", съобщи Петков.

Според премиера в основата на корупцията в България стоят 20 души.

Единственият български представител в комисията на Европарламента беше евродепутатът Елена Йончева.

"България всяка година губи 11 милиарда евро от корупция, в това число и пропуснати изгоди. Вече е основана една задоволително мощна мафия, която има своите упования и механизми ", счита Йончева.

Според нея за сполучливо откриване на тежки корупционни схеми правосъдната промяна е наложително, само че незадоволително изискване. Посочи още, че ще бъдат нужни и спомагателни законодателни промени.

Премиерът Петков се срещна с водачите на политическите партии в Европарламента, както и с ръководителите на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР