Костният мозък е гъбестото вещество, което се намира във вътрешността

...
Костният мозък е гъбестото вещество, което се намира във вътрешността
Коментари Харесай

Завръщане към живота: Трансплантация на костен мозък


Костният мозък е гъбестото вещество, което се намира навътре в дългите и плоски кости. Костният мозък съдържа стволови кафези. Това са незрели кафези, от които произлизат всички други типове кръвни кафези. Стволовите кафези се трансформират в червени кръвни кафези, бели кръвни кафези и тромбоцити. Когато костният мозък не действа вярно, могат да зародят разнообразни болести, свързани с кръвта. Най-честите измежду тях са левкемия, лимфом, многоброен миелом, сърповидно-клетъчна анемия и средиземноморска анемия.
Какво съставлява трансплантацията на костен мозък?
Трансплантация на костен мозък е нужна, когато костният мозък не действа или не може да създава задоволително здрави кръвни кафези. При тази процедура костен мозък от здрав донор се трансплантира на пациента през вена. Трансплантацията на костен мозък се прави, с цел да се размени повреден или болен костен мозък. Това е процедура, при която в тялото се вкарват здрави кръвотворни стволови кафези. Ако стволовите кафези са съвместими с пациента, стартира процесът на основаване на нова кръв.


Има два съществени типа костно-мозъчни трансплантации 
Трансплантация, при която се употребяват лични стволови кафези на пациента, се назовава автоложна трансплантация . Автоложната трансплантация на костен мозък е алтернатива единствено в случаите, когато тялото създава задоволително здрави костно-мозъчни кафези.

При алогенна трансплантация  се употребяват стволови кафези от друго лице, постоянно брат или сестра, родственик или откъслечен донор. Тези стволови кафези генерират нов имунен отговор против рака, за разлика от автоложните трансплантации. За сполучлива алогенна трансплантация, задачата е да се реализира близка тъканна съгласуемост сред пациента и донора.

През последните години се правят и трансплантации от полусъвместими членове на фамилията. Трансплантациите на костен мозък от отчасти съвместими родители, братя, сестри или деца се назовават хаплоидентични трансплантации .
Процедурата за трансплантация на костен мозък
Трансплантациите на костен мозък се правят в профилирани центрове, оборудвани със модерни вентилационни и защитни системи. Пациентите остават затворени в центъра по време на лекуването, като хоспитализацията продължава от 15 до 30 дни, според от типа на трансплантацията, пациента и неговото положение.

Пациентът минава интензивна химиотерапия или композиция от химиотерапия и лъчетерапия, според от болестта. Целта е да се унищожи костния мозък на пациента и да се потисне имунната система, с цел да се предотврати увреждане на трансплантираните стволови кафези.

След 10 дни подготовка се прави самата трансплантация на костен мозък. Лекарят употребява специфични игли за добиване на костен мозък от костта на донора и го слага в специфичен пакет. Трансплантацията, която нормално се прави в стаята на пациента, може да отнеме от 30 минути до няколко часа. Пациентите нормално реагират добре на трансплантацията, с редки реакции към стволовите кафези или консервантите.
Период на възобновяване
Първоначалното възобновяване лишава няколко седмици, само че може да изминат няколко месеца, до момента в който имунната система се възвърне изцяло. За интервал от към 6 месеца пациентът се следи и наблюдава, с цел да се усили вероятността трансплантирания костен мозък да бъде признат от реципиента. През това време се следи деликатно за затруднения, като зараза или реакция на присадката против приемника (GVHD) при алогенни трансплантации.
Рискове и затруднения
Както всяка сериозна здравна процедура, трансплантацията на костен мозък носи опасности, в това число зараза, кървене, реакция на присадката против приемника (при алогенни трансплантации), органна дисфункция и гибел.
Какви са преимуществата при трансплантация на костен мозък в Acibadem?
Acıbadem Healthcare Group разполага с центрове за трансплантация на костен мозък в Турция, оборудвани с най-новите технологии и работещи по най-високи стандарти, както и лекари с огромен опит в трансплантацията на костен мозък. Освен това, обработката на извлечените от донора кафези се прави в лабораториите на Acıbadem Labcell в Турция, която има cGMP документ за акредитация.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

 



 

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР