Кости, принадлежащи на жена, бяха открити при реставрация под мраморния

...
Кости, принадлежащи на жена, бяха открити при реставрация под мраморния
Коментари Харесай

Откриха женски кости при реставрация на храм в Света гора

 Кости, принадлежащи на жена, бяха открити при реституция под мраморния под на византийски храм в Света гора, съобщи Българска телеграфна агенция.

Повечето кости, открити под храма, които принадлежат на най-малко седем души, са на мъже. Три костни фрагмента обаче са по-малки и деликатни и след антропологическо проучване е открито, че са женски.

Останките са били пренесени на мястото, където са открити, с огромно усърдие от първичен гроб. За да бъде открит произходът им, манастирът Пантократор, където се намира храмът, е изискал костите да бъдат датирани по радиовъглеродния способ.

Архитектът Федон Хадзиандониу, който управлява реставрацията, споделя, че това е първият случай, в който на Света гора се открива заравяне на жена. В монашеската република още от Средновековието е неразрешено да влизат дами.

Единствено в доста редки случаи, при пиратски набези или други нашествия, монасите са приемали краткотрайно дами в манастирите. Съществува и легенда за един сръбски крал, който завел жена си на Света гора. Там тя била непрестанно носена, с цел да не стъпва кракът й на атонска земя. В пространствата, където влизала, са били постилани килими със същата цел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР