Кости, открити в планински масив в Южна Австралия, са принадлежали

...
Кости, открити в планински масив в Южна Австралия, са принадлежали
Коментари Харесай

Учени откриха в Южна Австралия кости на най-големия орел, живял на този континент

Кости, открити в планински масив в Южна Австралия, са принадлежали на най-голямата хищна птица на този континент, откри проучване на локални учени, представено от Синхуа.

Според изследването, оповестено в четвъртък от университета „ Флиндърс “, орелът - който е наречен Dynatoaetus gaffae - се е реел над Южна Австралия преди повече от 60 000 години. С обсег на крилете от 3 м, той е бил два пъти по-голям от актуалния австралийски клиноопашат орел - Aquila audax. Това го прави най-голямата хищна птица, живяла в миналото в Австралия, а евентуално и най-големия континентален орел в света.

Имал е нокти с дължина 30 см, които са били задоволително мощни, с цел да заловен дребни кенгура. Първите бегли остатъци от хищника са открити през 1956 година в планината Флиндърс Рейндж на повече от 300 км северно от Аделаида. Едва когато палеонтоложката от университета „ Флиндърс “ Елън Матър провежда експедиция в региона в края на 2021 година, са открити задоволително остатъци, с цел да се разбере какъв е бил орелът.

„ Бяхме доста разчувствани да открием множеството кости от скелета и по този начин да създадем по-добра картина и изложение на тези превъзходни, от дълго време изчезнали великански птици “, сподели Матър и добави: „ Често се отбелязва какъв брой малцина огромни сухоземни хищници е имала Австралия по това време, по този начин че Dynatoaetus gaffae помага да се запълни тази празнота “.

Екипът се надява да открие още вкаменелости, които да хвърлят спомагателна светлина върху това по какъв начин е живял античният орел, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР