Костен имплант бе поставен за първи път в БългарияУстройството предава

...
Костен имплант бе поставен за първи път в БългарияУстройството предава
Коментари Харесай

Мъж без уши вече чува

Костен имплант бе подложен за първи път в България
Устройството предава звуковите талази непосредствено към слуховия нерв

За първи път в България беше подложен костен имплант на 46-годишен мъж, който е с вродена проводна загуба на слуха. Това значи, че е роден без външен слухов проход и слухови костички. Като дете са му построени ушни миди, само че на процедура е бил изцяло ням.

Уникалната интервенция е осъществена от екип в състав доцент доктор Орлин Стоянов и доцент доктор Тодор Попов от УНГ Клиниката към УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ” и доктор Цветомир Маринов от Клиниката по анестезиология и реанимация. Системата, която лекарите вграждат, се споделя BONEBRIDGE и се поема напълно от НЗОК. Благодарение на нея пациентът ще може да чува всички звуци.

“При BONEBRIDGE, за разлика от кохлеарните импланти, звукът се предава единствено по костен път. Зад ушната мида се вгради процесор, който предава звуковите талази непосредствено към слуховия нерв. Имплантът е подобаващ за хора с проводна, смесена или едностранна слухова загуба”, изяснява доцент Стоянов.

Костните слухови импланти са избавление за хора, които поради вродена особеност или прекарана вирусна зараза имат проблеми с проводната система на ухото и при тях не може да бъде подложен кохлеарен имплант. Освен това, за разлика от кохлеарния имплант, новото устройство е по-евтино.

Около 30 кохлеарни импланта годишно се слагат в Клиниката по УНГ на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”, която е водеща за страната.

Само от премахването на епидемиологичните ограничения през март до момента са сложени 10 устройства. Въпреки че те се поставят главно на деца сред 1 и 2 години, които са с вродена глухота, в последно време не са изключение и възрастните, които са изгубили слуха си около ковид.

“За страдание през тази година имахме доста такива пациенти. На някои успяхме да помогнем с консервативно лекуване и не се стигна до интервенция, само че при по-запуснатите случаи (липса на слух повече от 3-4 месеца) постоянно сме безсилни и се наложи по-сложна интервенция”, споделя доцент Стоянов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР