Костадинов отказваше да отговаря къде са похарчени парите. Какво точно

...
Костадинов отказваше да отговаря къде са похарчени парите. Какво точно
Коментари Харесай

Какво се случва с парите на Възраждане: Елена Гунчева и други бивши партийци разкриват детайли -

" Костадинов отхвърляше да дава отговор къде са изхарчени парите. " Какво тъкмо се случва с парите на " Възраждане " и по какъв начин Костадинов е купил първокласната вила край Варна? Елена Гунчева и други някогашни партийци разкриват елементи

" Парите, които влизат в партиите (чрез дотацията - б.р.), попадат в едни големи черни каси. Прикрита форма на узаконена политическа корупция. " Думите са на водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов и са изречени преди парламентарните избори през 2017 година. Избори, на които неговата политическа партия получи 1,11% и надлежно правото на дотация. Субсидия, която беше заявил, че ще върне, само че това по този начин и не се случи. Пред Дъждовни води някогашни членове на партия " Възраждане " повдигат въпроси освен за изразходването на средствата, получени от дотацията, само че и за парите от членския импорт, който съгласно тях партията събира, както и за безотчетните пари, които се поставят на депутатите и които също влизат в партийната каса.

" Личното ми мнение е, че няма по какъв начин да е работил по специалността си "

След като Костадинов Костадинов си закупи първокласна вила край Варна, през 2020 година прокуратурата стартира следствие за длъжностно заграбване в изключително огромни размери. " С цивилен контракт за работа като юрист в София ръководителят на партията потвърждава приходи, с цел да придобие къщата в село Константиново ", споделя пред Дъждовни води някогашната депутатка от " Възраждане " Елена Гунчева. Самата тя обаче слага под въпрос правната подготвеност на Костадинов.

На уеб страницата на партия " Възраждане " четем, че през 2011 година Костадинов е приключил право във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ". Публична информация за това дали и къде е практикувал по-късно няма. " Знам, че Костадинов има юридическо обучение ", споделя Гунчева. " Но персоналното ми мнение е, че няма по какъв начин да е работил по специалността си, тъй като при правни въпроси в партията и Народното събрание е показвал, че не е практикувал право. " Друга някогашна членка на партия " Възраждане ", която пожела анонимност, е на същото мнение. " Лично Костадинов е казвал, че повече от 300 дни в годината обикаля България - по какъв начин може да бъде юрист на нещо? ", пита тя. Отправихме питане към партия " Възраждане " къде е практикувал господин Костадинов и на коя компания е бил юрист. До публикуването на тази публикация не получихме отговор.

Плащат ли членски импорт във " Възраждане "?

В член 40 от Устава на Политическа партия " Възраждане " четем: " Всеки член на Политическа партия ВЪЗРАЖДАНЕ има следните отговорности (...) Да заплаща постоянно членския си импорт ". Въпреки това в Годишния финансов доклад на партията за 2021 година, подаден пред Сметната палата, написа, че " за 2021 година Политическа партия Възраждане няма доходи от членски импорт ". Как е допустимо това? Същия въпрос задават Елена Гунчева и други някогашни членове на партията, поискали да останат анонимни.

Българска социалистическа партия да вземем за пример заявява 1 милион и 169 хиляди лв. от членски импорт през 2021 година, ГЕРБ - 1 милион и 53 хиляди лв., Движение за права и свободи - 466 хиляди лв., Има Такъв Народ - 168 хиляди лв., " Да, България " - 447 хиляди лв..

" Аз съм заплащала членски импорт още когато бях претендент за народен представител от гражданската квота на партията, нормално сред 20 и 100 лв. един-два пъти в месеца ", споделя Гунчева пред Дъждовни води. " На всяко заседание на организацията наложително има точка за членски импорт и се събира подобен ", добавя тя. Но споделя още, че квитанции за тези суми не се издават, най-малко не в пловдивската конструкция, на която е била член.

" Бях в управлението на една от структурите. Членският импорт се води доброволен, само че всички дават пари, които сякаш се пишат в някакви тетрадки ", споделя пред Дъждовни води различен някогашен член на партията, който избира името му да не бъде споменавано. " Само на едно заседание събрахме към 1200 лв. ", спомня си някогашният представител на " Възраждане ".

Над 300 хиляди лв. от парламентарната група

След като напусна партията в края на юни, Елена Гунчева упрекна Костадинов, че е принудил парламентарната група да превежда на сметката на партията сумите, получени като безотчетни пари, които се поставят на депутатите за приемни, сътрудници и мероприятия в изборния регион. " Първото решение, което ни накара да подпишем Костадинов, още преди да влезем в Народното събрание, беше, че тези пари ще се превеждат по сметка на партията и тя ще взема решение по какъв начин да се разходват ", изяснява Гунчева пред Дъждовни води. " Не съм виждала платежни документи или доклади за тези пари, нито някой ни е уведомявал по какъв начин се разходват. "

Но за каква сума става въпрос? Безотчетните пари съставляват 2/3 от главните депутатски заплати - над 3200 лв. на месец и общо над 300 хиляди лв. за депутатите от " Възраждане " през целия живот на 47-ото Народно заседание, пресмята Гунчева. " Въпреки въпросите към него, Костадинов отхвърляше да дава отговор къде са изхарчени парите, както и персонално ми отхвърли от тези пари да бъде отворена приемна за депутатите на партията в моя изборен регион ", твърди някогашната депутатка. През юни Костадинов изясни, че партията е дарила 10 хиляди лв. от тези пари на фамилията на Петко Хинов - член на " Възраждане ", който умря след боледуване от Ковид-19 при започване на годината. 28 хиляди лв. пък били вложени в нов тираж на безвъзмезден учебник по родинознание. Изпратихме питане до партия " Възраждане " защо е употребена останалата част от събраните средства, само че до публикуването на тази публикация по този начин и не получихме отговор.

" Изрично съм го питала "

Иначе партия " Възраждане " към този момент не заявява планове да се отхвърля от дотацията, покачваща се след всички парламентарни избори в последните две години, на които партията на Костадинов получава все по-добър резултат. " Изрично съм питала Костадинов за какво не се подарява дотацията. На който въпрос ми отговори, че след 2017 година в никакъв случай не е обещавал да подари дотацията и с цел да работи партията, би трябвало да има пари ", споделя Елена Гунчева. " Което е необичайно, защото в докладите пред Сметна палата няма планувани разноски нито за заплати, нито за осигуровки на чиновници на партията. " Самата Гунчева работи върху подготовката на " нова лява платформа ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР