Костадин Каневски е от Смолян. Той е брокер от 1994

...
Костадин Каневски е от Смолян. Той е брокер от 1994
Коментари Харесай

Брокерът Костадин Каневски: Покупката на жилище от ЧСИ е сигурна инвестиция

Костадин Каневски е от Смолян. Той е брокер от 1994 година. Притежава Агенция за недвижими парцели " Жоро “. Натрупал е стабилен опит в тази сфера и е извънредно високо ценèн в гилдията си. Потърсихме го да опише за спецификата на имотния пазар в Смолянско и в прилежаща Гърция. Интервю на Анита Чолакова. 
Г-н Каневски, вие сте един от първите брокери в Смолянска област от началото на демокрацията, по какъв начин се промени картината с продажбите на недвижими парцели от този момент до момента?
От 1994 година започнах да се занимавам с тази активност и имам наблюдения върху обстановката. Смолян е един от районите с доста забавно развиване на парцелите от тази позиция, че в цялата страна в случай че има рухване на цените, в Смолян си остават на по-висока цена.
А за какво, каква е логиката?
Не знам, не намирам логичност на пазара.
Пазарът въобще има ли логичност?
Някъде, в някои градове, има логичност. В Смолян даже когато е нямало търсене, парцелите отново си остават скъпи. Това не мога да си го обясня. И с други сътрудници сме го коментирали. Същото се получава в някои дребни регионални градове като Силистра, Асеновград. Когато парцелите в цялата страна паднат, при тях цените се резервират, въпреки да няма огромно търсене.
Кога е имало огромно търсене?
В интервалите, когато се освободиха парцелите - не се чакаха лихвоточки и към този момент свободно можеше да се купи парцел. Тогава имаше завишение от това, че имаше огромно търсене. След това такова огромно търсене не е имало. Просто е имало едно непрекъснато придвижване.
А какво е отношението сред лихвоточките и пазара на недвижимите парцели?
Тогава, когато свободно можеше да се купува, за един парцел дори е имало случаи на търг да играят 10-15 индивида. Търсенето беше огромно, а предлагането беше относително малко. Това е интервалът 1995-98 година
Към днешна дата каква е наклонността във връзка с типа парцели, които се търсят?
Най-много се търсят дребни жилища - от 42 до 60-64 квадрата. Това са гарсониери и жилища със стая, хол и кухня. По-големите по-трудно се продават, въпреки че и за тях си има клиенти.
Това значи ли, че се търсят най-вече за един-двама и за двойка с дете?
Да, само че има и 4-членни фамилии, които търсят дребен апартамент, тъй като толкоз им са опциите.
Според вас като професионален брокер скъпи или евтини са жилищата, поради че градът се обезлюдява?
Винаги са казвали хората, че за този, който продава парцела, е на ниска цена, а за този, който купува, е скъпо. Не може да се заключи другояче. Имотите са разнообразни. Цената на един парцел се обуславя от над 30 фактора - местонахождение, положение, етажност, ревю и така нататък Но парцелите в Смолян са скъпи. В същото време има огромен апетит за наеми. Апартаментите в Смолян стоят празни и заключени, само че не ги дават чартърен.
Коя от общините в Смолянско е най-апетитна за пазаруване на парцели на този стадий?
В момента Смолян е едно от местата, само че Златоград също е доста атрактивен. Очаквам и Рудозем, въпреки че още няма такова търсене, тъй като там 4 или 5 пъти стартират да пускат пътя за Гърция. Хората потеглят да купуват, в един миг остават излъгани, тъй че все още са много внимателни.
С какво да внимаваме, в случай че купуваме жилище от ЧСИ и за какво от ден на ден българи купуват парцели по гръцкото море, четете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР