Косовският въпрос не е решим на европейско равнище. Словакия, Гърция,

...
Косовският въпрос не е решим на европейско равнище. Словакия, Гърция,
Коментари Харесай

Журналист: Косовският въпрос не е решим на европейско равнище

Косовският въпрос не е решим на европейско ниво. Словакия, Гърция, Кипър, Румъния и Испания не признават независимостта на страната. От друга страна, Вашингтон демонстрира интерес да взе участие в този развой. Това мнение изрази Райна Асенова, публицист от Българска телеграфна агенция, отдел " Балкани ", в предаването " Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков.

Журналистът разяснява новината, че на косовския президент Хашим Тачи са предявени обвинявания от профилираната прокуратура в Хага на път за Вашингтон, където в събота дружно със сръбския президент Александър Вучич той трябваше да взе участие в среща на високо ниво. Според нея тази провалена среща не е инцидентна.

" От 2013 година, когато бе подписано брюкселското съглашение сред Косово и Сърбия, то не се ползва на процедура. От 2018 година Брюксел не прави активност във връзка с методите да се позволи косовският проблем. Всичко това накара Вашингтон да се вземе нещата в свои ръце ".

Асенова разяснява и рисковата по нейните думи замяна на територии сред Сърбия и Косово, контрактувана устно сред Вучич и Тачи. Тя изясни, че посредством нея се планува Сърбия да вземе обитаемото със сърби и богато на потребни полезни изкопаеми и вода Северно Косово, а Косово – Южно Косово, обитаемо основно с албанци. " Там е Прешевската котловина, а през нея може да мине " Пътят на коприната ", уточни Асенова, и посочи, че народите и в двете страни са срещу тази замяна, европейските страни - също, само че Съединени американски щати имат по-гъвкав метод.

" Ако се стигне до замяна на територии, регионът на Западните Балкани е застрашен от верижно прекрояване на границите, което автоматизирано води до война ".

Относно ролята на Русия по отношение на Западните Балкани журналистът посочи, че тя няма полза Белград и Прищина да се схванат, защото това би означавало и Косово да стане член на НАТО, а Сърбия да стартира да се отдалечава от Русия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР