Косовският президент Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич

...
Косовският президент Хашим Тачи и сръбският му колега Александър Вучич
Коментари Харесай

Сръбският и косовският президент се срещнаха в Париж с посредничеството на Макрон

Косовският президент Хашим Тачи и сръбският му сътрудник Александър Вучич се срещнаха през днешния ден в Париж с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон, заяви косовската телевизия РТК.

На срещата Тачи е удостоверил, че Косово е готово да възобнови разговора със Сърбия за да се реализира съглашение, което да докара до взаимно признание и на двете страни и до участие на Косово в Организация на обединените нации.

Това съгласно Тачи ще отвори пътя за развиване на Косово и за интеграцията му в НАТО и Европейския съюз, заяви кабинетът на косовския президент.

Сръбските медии също оповестиха, че Макрон изненадващо е поканил през днешния ден Тачи и Вучич на среща.

Президентите на Косово и Сърбия се намират в Париж, където участват на Парижкия конгрес за мир. Вучич е напуснал панел на форума, с цел да беседва с френския президент.
След срещата Вучич съобщи, че Макрон и Европа желаят да играят най-важната роля в решаването на косовския въпрос, само че през днешния ден казусът не е прегледан "в дълбочина ", заяви осведомителният портал Б92.

По думите на Вучич, Макрон е желал да се осведоми каква е обстановката.

По-рано Макрон неведнъж е изказвал желание Франция да се включи непосредствено в разговора сред Белград и Прищина, който от една година е блокиран поради въведените от Прищина 100-процентови мита за сръбски артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР