Косовският президент Хашим Тачи даде инструкции за започване на работа

...
Косовският президент Хашим Тачи даде инструкции за започване на работа
Коментари Харесай

Тачи нареди създаване на общност на сръбските общини в Косово

Косовският президент Хашим Тачи даде указания за започване на работа по сформирането на Общност на сръбските общини (ОСО) в балканската страна, заяви БГНЕС, като се базира на в. „ Коха диторе “.
Медията оповестява, че заповедта на Тачи е резултат от директните инструкции на Брюксел. Вестникът отбелязва, че по-рано конституционният съд на Косово дефинира образуването на такава общественост за „ противоречащо на конституцията “. Създаването на ОСО е маст от брюкселските съглашения от 2014 година сред Косово и Сърбия.
Според анализатори неочакваното активизиране на косоварите по този въпрос е обвързвано със заканите на Белград да се отдръпна от споразуменията. По-рано външният министър на Сърбия Ивица Дачич излезе с апела за отдръпване на сръбския автограф от документа.
В петък, след привършване на следващия кръг от договарянията в Брюксел, сръбският президент Александър Вучич огласи своето виждане за това кой носи виновност за неизпълнението на главните точни на споразуменията от Брюксел и уточни измежду отговорните и Европейски Съюз. „ Почти 1800 дни шестте съществени пункта на Брюкселското съглашение не бяха допрени, за това не може да са отговорни единствено албанците, документът е подписан и от Европейския съюз “, сподели Вучич. Той сподели, че по време на диалозите представителите на Брюксел ясно са споделили на Прищина, „ че е длъжна да извършва споразуменията за ОСО “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР