Косовският президент Хами Тачи призова в средата на 2018 година

...
Косовският президент Хами Тачи призова в средата на 2018 година
Коментари Харесай

Хашим Тачи призова да се закрие мисията на ЕС в Косово


Косовският президент Хами Тачи прикани в средата на 2018 година да бъде прекъсната работата задачата на Европейски Съюз за върховенството на закона (EULEX) в страната му.

„ Стотици милиони евро на европейските данъкоплатци се изхарчени и не престават да се харчат за развиването на задачата EULEX. Заявявам уверено, че нашата основна цел е да получим участие в Европейски Съюз, а не да имаме в Косово непрекъснати европейски мисии", съобщи Тачи в послание към жителите и Силите за сигурност на Косово (ССК). То бе публикувано от президентската канцелария.

„ През лятото на идната година ще обсъдим цялостното закриване на настоящия мандат на задачата EULEX. Досега говорихме за помени и съкращения, в този момент би трябвало да се приказва за етапа на закриване “, акцентира още Тачи. Според него правоприлагащите структури и службите за сигурност на Косово би трябвало „ да поемат напълно върху себе си битката с проведената престъпност, екстремизма, фундаментализма и всички типове тероризъм".

Мисията EULEX, в която вземат участие страните от Европейски Съюз, а също Канада, Норвегия, Швейцария, Турция и Съединени американски щати, бе учредена през февруари 2008 година. Нейните чиновници извършват полицейски, правосъдни и административни функционалности. В момента контингентът се състои от 800 души. През 2016 година мандатът на задачата бе удължен до 14 юни 2018 година. /РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР