Косовският премиер Албин Курти заяви, че напрежението в северната част

...
Косовският премиер Албин Курти заяви, че напрежението в северната част
Коментари Харесай

Курти: Старите мечти на Белград са кошмарът за региона

Косовският министър председател Албин Курти съобщи, че напрежението в северната част на Косово ще продължи, в случай че западните демокрации разрешат на Сърбия да продължи със " старите си фантазии, които се трансформират в призрачен сън за съседите на Сърбия, само че и за самия сръбски народ ", предава

По отношение на последните събития в северната част на Косово Курти сподели, че барикадите и напрежението са присъщи за Белград.

Преди срещата със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел на 18 август Курти съобщи, че всяко решение би трябвало да има " взаимно признание в центъра ".

„ Мисля, че казусът на Белград е, че те просто не престават със старите си фантазии, които се трансформират в призрачен сън за съседите на Сърбия, само че също и за самия сръбски народ “, сподели Курти пред.

В този подтекст Курти приказва и за съветското въздействие върху връзките сред Косово и Сърбия.

" Ние сме обезпокоени, само че не се опасяваме. Как ще се развие обстановката зависи доста от това какво отношение ще заемат западните демокрации към Белград ", разяснява Курти.

Курти повтори, че " това, което Сърбия желае, са европейски фондове, съветски оръжия, китайски вложения и американска приемливост ".

" Ако западните демокрации към този момент не го разрешават, решението ще бъде доста по-лесно постижимо. Но в случай че на сърбите бъде разрешено да играят тази игра, това напрежение ще продължи ", добави Курти.

Той съобщи, че е доста значимо сърбите да бъдат еманципирани от Слободан Милошевич и Владимир Путин.

Курти разказа сръбския шовинизъм и съветските ползи като „ едно и също нещо “, добавяйки, че колапсът на единия ще отслаби другия.

" Путин желае да потвърди, че намесата на НАТО в Косово е била краткотраен триумф. Но ние сме очевидци, че Косово е тук, с цел да остане ", сподели той пред Financial Times.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР