Косовският премиер Албин Курти заяви, че е представил днес пет

...
Косовският премиер Албин Курти заяви, че е представил днес пет
Коментари Харесай

Косовският премиер представи пет стъпки за деескалация на напрежението в Северно Косово

Косовският министър председател Албин Курти съобщи, че е показал през днешния ден пет стъпки за деескалация на напрежението в Северно Косово пред посланиците на страните от така наречен Петорка (САЩ, Англия, Франция, Германия и Италия), оповестиха косовските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Курти направи това изказване на конференция след срещата си с петимата посланици през днешния ден на обед и означи, че пред тях е декларирал цялостна воля за потушаване на напрежението в северните косовски общини, оповестява КосоваПрес. Той добави, че в понеделник е провел няколко диалога с интернационалните представители и че Косово е заинтригувано от това да бъде открито решение за усмиряване на ситуацията на север в страната, както и за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия.

Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово стачкуват всеки ден от 26 май насам пред постройките на общините, в които бяха определени албански кметове.

Ситуацията там е релативно спокойна след 29 май, когато се стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби. По време на митингите бяха атакувани и косовската полиция и публицисти, както и техните коли.

Според косовския министър председател има пет стъпки, с цел да се реализира деескалация на напрежението в Северно Косово. По информация на Косовското радио и телевизия, Курти е показал тези пет точки и пред висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел в телефонен диалог през вчерашния ден вечерта.

На първо място, господство на закона в северните елементи на Косово, което, по думите на Курти, значи изправяне пред правораздаването на тези лица, които са нападнали косовската полиция, КейФОР и публицистите. Като втора стъпка Курти уточни незабавното отдръпване на „ насилствените групи “ от територията на Косово. На трето място той сложи условието косовската полиция и мироопазващите сили на Европейски Съюз и НАТО в Косово ЕУЛЕКС и КейФОР да вършат обща оценка на сигурността (в Косово) на всеки 15 дни. Четвъртата крачка е съгласуваност на косовското държавно управление с всички настоящи лица за образуване на нови избори на север в Косово и пета – неотложно завръщане на Косово и Сърбия към разговора с посредничеството на Европейски Съюз, който да подсигурява използване на постигнатото съглашение (за нормализация на връзките сред Косово и Сърбия от Охрид на 18 март – бел. ред.) и да провежда среща на високо ниво тази седмица.

Курти съобщи, че не е получил отговор от Жозеп Борел за допустима такава среща.

Премиерът на Косово разяснява и предлагането на албанския си сътрудник за проектостатут на Съюз на сръбските общини (ССО). Курти сподели, че този документ би трябвало да бъде показан от Еди Рама на сръбския президент Александър Вучич като предложение за албанците в Прешевската котловина, тъй като негово (на Рама) и на Албания обвързване е да пази албанците, където и да се намират те.

Косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха локалните избори на 23 април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби, като изборната интензивност беше по-малко от 3,5 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР