Косовският премиер Албин Курти обвини за ситуацията на север сръбските

...
Косовският премиер Албин Курти обвини за ситуацията на север сръбските
Коментари Харесай

Курти обвини сръбски групировки за сблъсъците в Косово

Косовският министър председател Албин Курти упрекна за обстановката на север " сръбските незаконни групировки " и добави, че полицейското наличие ще бъде понижено, откакто те изчезнат, оповестява N1.

Курти сподели, че обстановката е основана от " въоръжени групи, които се показват за протестиращи, само че в действителност са незаконни групировки на Сърбия ".

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла сподели, че един от задържаните във вторник сърби е бил боец, взел участие в борбата през 1999 година за граничния пункт Косаре, и твърди, че мъжът е бил част от сръбска военна бригада, употребена за дестабилизация.

" Виждам по-малко наличие на косовската полиция в постройките на общинската администрация на север, откакто тези незаконни банди на национализма и крайнодесния национализъм, които обичат Милошевич и Путин, си тръгнат ", сподели Курти пред кореспонденти, добавяйки, че " те могат да отидат в Сърбия или ние ще имаме да ги откарат в пандиза ".
 Косово зове Сърбия да потвърди, че желае мир Обновена
Косово зове Сърбия да потвърди, че желае мир

Прищина упорства Белград да спре да дестабилизира страната от вътрешната страна

Той сподели, че постройките и другото имущество ще бъдат предпазени от бандите. " Можем да понижим полицейското наличие, откакто те изчезнат, или са в пандиза ", добави той.

Припомняме, че по-рано днес президентът на Косово Вьоса Османи настоя, че Сърбия би трябвало да спре дейностите си, ориентирани към дестабилизиране на Косово, с цел да постави завършек на насилието в северната част на страната. 

По нейни думи Белград интензивно поддържа " незаконни структури " в Косово, с цел да дестабилизира страната от вътрешната страна.

Сърбия отхвърли това обвиняване. При идването си на срещата на върха в Молдова сръбският президент Александър Вучич съобщи, че косовските управляващи би трябвало да изтеглят " хипотетичните кметове " от северната част на страната и разгласи, че косовските специфични полицейски елементи са там нелегално.

" Сърбия ще направи всичко по силите си, с цел да успокои обстановката, което значи, че ще се опитаме да убедим сърбите да напредват умерено и спокойно ", увери той и добави: " Те са твърдо решени - желаят да видят гърба на специфичните полицейски елементи ".

До размириците в Северно Косово се стигна след всеобщо бойкотираните локални избори.

Около 50 000 сърби, живеещи в четири косовски общини отхвърлиха да гласоподават на 23 април в символ на митинг, че техните претенции за повече автономност не са били изпълнени - следващ крах за мирното съглашение от март сред Косово и Сърбия.
 НАТО в подготвеност да изпрати още войски в Косово
НАТО в подготвеност да изпрати още войски в Косово

Първите подкрепления от 700 бойци към този момент са напът за страната

Избирателната интензивност беше 3,47% и локалните сърби обявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички те от етнически албански партии - тъй като не ги съставляват.

Сърбите в северния район на Косово не одобряват декларацията на страната за самостоятелност от Сърбия през 2008 година - съвсем десетилетие след края на войната там, и към момента смятат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90% от популацията в Косово, като сърбите са болшинство единствено в северната част на страната.

Подкрепяният от Запада проект, утвърден устно от държавните управления на Косово и Сърбия през март, имаше за цел да намали напрежението посредством даване на повече автономност на локалните сърби, като в същото време държавното управление в Прищина резервира висшата власт.
 Остава напрежението в Северно Косово, в Албания желаят оставката на Курти
Остава напрежението в Северно Косово, в Албания желаят оставката на Курти

Остри думи на американския дипломат в Прищина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР