Косовският премиер Албин Курти направи видеообръщение във Фейсбук към косовските

...
Косовският премиер Албин Курти направи видеообръщение във Фейсбук към косовските
Коментари Харесай

Премиерът на Косово: Виновни са крайнодесни екстремисти

Косовският министър председател Албин Курти направи видеообръщение във Facebook към косовските жители във връзка ескалацията на напрежение в Северно Косово, където косовски сърби стачкуват от няколко дни пред постройките на общините в Звечан, Зубин поток и Лепосавич поради избирането на косовски албанци на бойкотираните от сърбите локални избори.

Протестиращите влязоха в конфликти с полицията и мироопазващите сили на НАТО КейФОР в община Звечан, при което на 29 май бяха ранени към 30 военни от КейФОР и минимум 52-ма сърби. Косовски служители на реда, публицисти и техните коли също бяха нападнати.

По думите на Курти, „ макар ниската изборна интензивност, която се дължи на протеста, за който сърбите са били задължени и им е било подбудено да създадат, четиримата определени кметове в северните косовски общини са единствените, които имат легитимност да бъдат в постройките на общините и в работа на жителите “. По тази причина, съгласно Курти, те имат „ цялостната, неограничена и непрекъсната поддръжка “ от страна на държавното управление в Косово, съобщи Българска телеграфна агенция.

Курти съобщи, че „ демокрацията не може да бъде прекратена, нито да бъде държана като залог “ и че нейното практикуване е поръчител за мира и сигурността, без значение от заканите или заплахите.

По думите на Курти косовските институции са повишили равнището на връзка с интернационалните сътрудници, а успокояването на обстановката на север в Косово е обща цел. Курти акцентира, че знае, че на митингите през вчерашния ден и оня ден в Северно Косово е имало и мирни протестиращи, само че по думите му митингите не са били мирни. Той осъди нападенията над косовската полиция, военните от КейФОР и публицистите, които са изпълнявали своите отговорности.

Автомобили на публицисти от Косово и Албания бяха нападнати и изпотрошени, а някои от транспортните средства на косовската полиция бяха надраскани с кръст и четири С-та („ Само слога србина спасава “, букв. „ Само съединението избавя сърбина “ – импровизирано мото на сърбите, което беше изписано по коли на косовската полиция и коли на мироопазващите сили на НАТО КейФОР – бел. ред.) и „ съветски знаци “, като буквата „ Z “, осведомят локалните медии.

Курти посочи, че на всички е станало ясно след събитията в Северно Косово в последните дни, че „ отсреща стоят крайнодесни маскирани групировки, които вандализират, атакуват, изгарят всяко нещо, което не смятат за сръбско, и които въздигат националистически и шовинистични знаци като кръст и четири С-та и буквата „ Z “ на съветската експанзия в Украйна “. Той акцентира, че „ екстремистите и полицаите си имат свои имена “, не са народ и че сръбската общественост (в Косово) би трябвало да се освободи от тях.

Етикети: Албин КуртиКосово

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР