Косовските граждани ще вземат решение за окончателния договор със Сърбия

...
Косовските граждани ще вземат решение за окончателния договор със Сърбия
Коментари Харесай

Косово ще свика референдум за окончателния договор със Сърбия

Косовските жители ще вземат решение за окончателния контракт със Сърбия на референдум. Това разгласи в четвъртък вечерта водачът на Косово Хашим Тачи.
" Доколкото става въпрос за дефинитивно съглашение сред Косово и Сърбия, като президент ще предложа окончателният контракт, с изключение на утвърждението на екипа от специалисти, да получи опция и да бъде утвърден от жителите на Косово, с цел да могат жителите да изразят своето отношение посредством референдум ", съобщи Тачи. " Това съглашение би трябвало да бъде директната воля на жителите. В продължаването на разговора директно ще вземат участие и Съединени американски щати. Само директното им присъединяване дава мощни гаранции за стъпки и решения ", споделя Тачи, представен от " Радио Косово ".
Припомняме, че срещата на водачите на Сърбия и Косово, която се организира в белгийската столица в четвъртък с посредничеството на еврокомисаря по външните работи на Европейски Съюз Федерика Могерини, не донесе нови договорености. Това се споделя в изказване на Европейската работа за външна активност, съобщи БГНЕС.
Сърбия има намерение да употребява съществуващата дребна опция да реализира съглашение с косовските албанци, съобщи пред публицисти сръбският президент Александър Вучич след срещата си с косовския водач Хашим Тачи в Брюксел с посредничеството на Федерика Могерини.
„ Виждаме дребен късмет за решение на историческия въпрос сред сърби и албанци и би трябвало да го използваме. Струва си да се опитаме в полза на бъдещето”, сподели Вучич. Сръбският държавен глава заяви, че в хода на траялата час и половина среща е доказан договорът за правораздаването, декларирано е било, че до края на годината ще бъде отворен мостът на река Ибър в Косовска Митровица и е установено, че по въпроса за основаване на асоциация на сръбските общини Прищина не е постигнала и минимален прогрес, съобщи сръбската национална телевизия Ер Те Ес.
Вучич заяви също, че Сърбия деликатно следи последните арести на сърби на територията на Косово и се надява на разрешаване на случаите в най-скоро време.
Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Федерика Могерини разгласи, че е реализирана договореност разговорът да продължи с нов кръг „ за нормализиране на връзките и помирение”.
Според Могерини работата ще стартира в идните седмици.
Според известието на Европейската работа за външна активност главният резултат от тези договаряния е потвърждението на сръбския президент Александър Вучич и косовския му сътрудник Хашим Тачи за влизането в действие на съглашението за действието на правосъдната система на Прищина от 17 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР