Косово се обявява категорично против идеята на Сърбия за балкански

...
Косово се обявява категорично против идеята на Сърбия за балкански
Коментари Харесай

В Косово категорично против идеята на Белград за „балкански Шенген“

Косово се афишира изрично срещу концепцията на Сърбия за „ балкански Шенген “. Бившият основен договарящ със Сърбия Едита Тахири съобщи пред локалната телевизия „ Ора нюз “, че предлагането на Белград би трябвало да се преглежда като неоюгославска наклонност, която ще навреди на Балканите и цяла Европа.

Тя счита, че Балканите не се интересуват и не би трябвало да се интересуват от обединяване и отваряне на границите между тях, а към Европейския съюз.

„ Тази концепция не е нова. Това е неоюгославска наклонност и с нея не би трябвало да се прибързва. И Албания не би трябвало да бърза с нея, доколкото съм чула към този момент е подхванала някакви стъпки. С този въпрос Европейски Съюз желае да си купи индулгенция, тъй като е изоставил Западните Балкани и не е бил в положение да ги причисли. Балканският Шенген ще бъде стратегическа неточност, която ще има последствия както за Балканите, по този начин и за Европа “, сподели Тахири.

Сръбският президент Александър Вучич по време на срещата си с министър председателите на Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама разиска „ отстраняването на пречките пред бизнеса и свободното придвижване на хора, артикули и услуги на Балканите “.

В реалност Сърбия под маската на икономическо съдействие се пробва да възвърне позициите си в района като хегемон, които бяха изгубени вследствие на кървавите войни в някогашна Югославия през 90-те години на предишния век.

От 2017 година Сърбия води настъпателна външна политика на Балканите. За това свидетелстват многочислените изявления на президента Александър Вучич и неговия външен министър Ивица Дачич, непосредствен сподвижник на починалия деспот Слободан Милошевич. Първоначално Белград искаше да стартира концепцията за митнически съюз и общ пазар в границите на някогашна Югославия. Също по този начин Сърбия, която не е член на Европейския съюз и има огромни проблеми да извърши изискванията за едно сходно участие, си разрешава да дава обещания по какъв начин ще помогне за европейската вероятност на Македония и Албания.

Осъществяването на концепцията за Балкански Шенген в действителност ще възвърне стопански Югославия, по-точно Сърбия, ще закрепи нейната доминация в Западните Балкани. Това на собствен ред ще даде сили на Белград да продължи с арогантното си държание към своите близки съседи, от които е откъснала територия и население по време на огромните войни от първата половина на ХХ век. Реализацията на сръбската концепция е рискова за всички балкански и европейски страни, тъй като желае да възроди една мини Югославска империя, този път на икономическа основа, която беше отречена от историята и почина, причинявайки тъга и страдалчество на милиони хора на нашия полуостров. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР