Косово изисква от Сърбия да предаде избягали сръбски въоръжени лица след смъртоносна престрелка

...
Косово призова Сърбия да предаде етнически сръбски въоръжени лица, избягали
Коментари Харесай

Косово призова Сърбия да предаде етнически сръбски въоръжени лица, избягали след престрелка с косовската полиция, при която бяха убити четирима души в размирната северна част на страната.

В неделя въоръжените мъже нахлуха в село Банска, като се биеха с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. Полицията превзе манастира по-късно през деня, след като трима нападатели и един полицай бяха убити.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Представлява ли риск последното насилие в Косово към усилията за мир?Защо противопоставянето на Косово със сърбите продължава 15 години след държавносттаОбсадата на косовския манастир приключи след смъртоносна атака срещу полициятакрай на списъка

Въоръжена полиция претърси в понеделник къщи в Банска за някой от около 30-те въоръжени мъже, които може да не са избягали, каза източник от полицията пред агенция Ройтерс. Селото остана изолирано за журналисти.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свекла каза, че шестима ранени членове на въоръжената група са били хоспитализирани в южния сръбски град Нови Пазар, близо до северната граница на Косово.


„Изискваме от Сърбия да предаде тези мъже на властите в Косово възможно най-скоро, за да бъдат изправени пред правосъдието за техните терористични действия“, в допълнение към всички други, които са избягали в Сърбия, каза Светла пред репортери.

Генералният директор на косовската полиция Газменд Ходжа каза, че операцията е най-голямата полицейска акция в страната след войната в Косово през 1999 г.

„Полицейските операции продължават и досега са извършени оръжия от различен калибър, ракетни установки, експлозиви, детонатори, една тежка бронирана машина, 24 автомобила, два мотоциклета 4×4, 150 експлозива, три дрона, 30 оръжия AK47 са открити в и около манастира в Банска“, каза Ходжа.

„Също така бяха открити шест картечници, 29 минохвъргачки, над 100 военни униформи, както и работни инструменти като кирки, лопати, ръчни триони, лекарства и храна, която ще стигне за дълго време.“

„Вече нищо не може да бъде същото“

Премиерът на Косово Албин Курти в понеделник каза, че „вече нищо не може да бъде същото“ след атаката в неделя.

„Африм Бунджаку беше убит по време на атака срещу косовски полицаи и срещу самата ни държава от група, тежко въоръжена и тежко оборудвана, професионално обучена и планирана, политически подкрепяна, материално финансирана и логистично подкрепяна от Сърбия“, каза Курти.

Докато етническите албанци съставляват огромното мнозинство от 1,8-милионното население на Косово, 50 000 сърби в северната част отхвърлят държавността на Косово и виждат Белград като своя столица, 15 години след като Косово обяви независимост след партизанско въстание. Сърбия не признава независимостта на Косово.

Сръбският президент Александър Вучич отрече твърденията на Курти, че Белград е организирал нападението. Той обвинява Курти в подбуждане към насилие чрез блокиране на създаването на асоциация на сръбските общини за даване на повече автономия на сърбите – одобрена от предишно косовско правителство през 2013 г. – и чрез започване на чести полицейски акции на север.

Курти каза, че предоставянето на значителна автономия на северните сърби на практика би разделило Косово по етнически линии.

В изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова правителствата на Косово и Сърбия „да се въздържат от всякакви действия или реторика, които биха могли допълнително да разпалят напрежението“.

Междувременно Русия защити своя съюзник Сърбия, като каза, че правителството на Косово е виновно за инцидента, предупреждавайки, че „кръвопролитието“ може да излезе извън контрол.

„Няма съмнение, че вчерашното кръвопролитие е пряка и непосредствена последица от курса на така наречения „министър-председател“ Албин Курти за подклаждане на конфликт“, каза руското външно министерство, предупреждавайки, че опитите за ескалация на ситуацията могат доведе „целия балкански регион до опасна пропаст“.

Москва заяви, че косовската полиция „отдавна се е дискредитирала поради систематични наказателни действия срещу сръбската общност“.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР