Косопадът ни докарва стрес, а борбата с него не е

...
Косопадът ни докарва стрес, а борбата с него не е
Коментари Харесай

Сешоарът води до косопад

Косопадът ни докарва стрес, а битката с него не е лесна. Причините са разнообразни, типовете също. Някои са свързани с недостатъци в структурата на косъма. Това може да се следи през първите две години от живота на детето и да е обвързвано с генетични аномалии или разновидност на космите, изяснява дерматоголът доктор Бан Камуна, експерт по лекуване на косопад от клиника Jewel Skin.

Другият вид е добит – със или без смяна в кожата. И при него генетиката оказва въздействие, само че има и доста други аргументи като хормонален дисбаланс, психологично натоварване, психологични болести, автоимунни болести, лекарства, инфламаторни процеси по кожата на скалпа.

Включително физическо натоварване, интервенции и инфекции. Вдигането на висока температура /39-40 градуса/ може отключи косопад, предизвести доктор Бан Камуна. За благополучие процесът е обратим, успокоява експертът.

Сезони

Сезоните влияят на косата. Д-р Камуна изясни, че тя има растежен цикъл и цикъл на отмора и цикъл в който косъмът се подготвя да пада. Първият стартира през зимата и продължава до март. Напролет е допустима да губим повече коса. Следва нов цикъл на напредък до края на август и началото на септември. Това са естествени процеси, които не трябва да ни тормозят, успокоява експертът. Тя добави, че при обикновено систематизиране на космите в скалпа дневно можем да губим към 100. Честото миене на коса не е проблем, само че е допустимо непрекъснатото ѝ обтягане със сешоар и преса да отключат косопад. Ето за какво доктор Бан Камуна предлага на дамите пресата да не се употребява всекидневно, а единствено, когато има мотив. Важен е методът на грижа за косата – това дърпане с четка и сешоар може да докара до косопад. Колкото повече дърпане има, толкоз космите стават по-тънки. В един миг стопират да порастват и стартират да падат, споделя кожният лекар. Наблюденията демонстрират, че по принцип русокоските са надарени с повече коса. За всички обаче е значима предварителната защита. А тя се крие в метода ни на живот. Здравословното хранене и спортът са потребни и за косата.

Витамини

Блюдата на трапезата ни би трябвало да се богати на витамини и аминокиселини. Физическите извършения дават отговор за циркулацията на кръвта и за това повече О2 доближава до космения фоликул. Менюто би трябвало да е богато на селен, цинк. Ядките са чудесна храна за косата. Тя би трябвало да приема Витамин Д, който подтиква растежа и понижава възпалителните кафези към космите. Витамин Б12 също е нужен, както и желязо, и фолиева киселина. Трябва да има баланс в диетата – повече плодове, зеленчуци, повече вода, предлага доктор Камуна. Лечението на косопада може да включва местна терапия и орални таблетки. Но несъмнено това зависи какъв вид е той. Ако приказваме за най-честия вид ендрогенна плешивост може да споменем и модерните способи, изяснява експертът.

Терапия

Първо, мезотерапия. При нея се инжектират минимални количества медикаменти, които оказват помощ в битката против косопада Те или стопират възпалението към космения фоликул, или оказват помощ за положително поддържане и напредък на косъма. Има и спомагателни, местни средства с потвърден резултат. Действа върху мускулите на артериолите и това довежда до по-голяма поддържане на космите. Орална терапия пък се ползва, когато имаме хормонален дисбаланс и би трябвало да го поправяме, в случай че желаеме да понижим малко ендрогенния резултат на тестостерона върху космения фоликул, споделя доктор Бан Камуна. Има различен вид мезотерапия – РRP плазмо терапия. Известна е още и като „ вампирска “.

„ Вземаме кръв от пациента, слагаме го в лабораторна центрофуга, вземаме плазмата, която е обогатена с растежни фактори и се инжектира назад към космения фоликул. Това е личната кръв, която се инжектира в косата. Тази процедура има противовъзпалителен резултат и оказва помощ за растежа на косата, изяснява експертът. Използва се и правантивно, лекуване и след присаждане на косата. Модерен способ за лекуване е и лазерната терапия. С диод се предава сила, която понижава възпалението върху космения фоликул отново оказва помощ за циркулацията на кръвта.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР