Космосът е израз на амбициите за бъдещето ни и трябва

...
Космосът е израз на амбициите за бъдещето ни и трябва
Коментари Харесай

Президентът: Проектът за Национален космически център ще допринесе за по-ефективното управление на националните ресурси

Космосът е израз на упоритостите за бъдещето ни и би трябвало да се гордеем с първопроходците, които преди 50 години нареждаха България в челните места на човешкия напредък.

Това съобщи президентът Румен Радев на тържественото заседание, на което Институтът за галактически проучвания и технологии (ИКИТ) при Българска академия на науките отбелязва 50-годишния празник „ България – галактическа страна “. Честването на годишнината се състои под патронажа на президента.

В приветствието си Румен Радев уточни, че е оптимист за развиването на галактическата стратегия в България с обединените старания на институции и на научния бранш. Държавата, за жалост, изостава в потреблението в цялостен размер на достиженията на актуалния космос, където ние имаме огромен принос, от който се възползват други страни, съобщи президентът. Той означи, че разчита на експертността на Института за галактически проучвания и технологии за построяването на Национален галактически център за наблюдаване, съгласуваност и ръководство. Проектът беше препоръчан от президентската институция при публичното разискване на Плана за възобновяване и развиване и за него Европейска комисия е одобрил финансиране. Президентът уточни, че с развиването на нови специалности и с общи старания утвърдените средства би трябвало да се употребяват в точния момент и по най-хубавия метод.

По думите на президента, планът е значим, тъй като ще събира информация, въз основата на която освен ще се развива научна активност и ще могат да се взимат решения в спешни обстановки, само че и по-ефективно ще се ръководят ресурсите в страната. Чрез постъпилите данни може да се реализира мониторинг на води, гори, пътища, трафик, урбанизация, гранична сигурност, спектрален разбор на почвата. „ Необходими са експерти, които да умеят да разчитат информацията от космоса и да създават логаритми, посредством които тя да се употребява по отношение на нашите потребности “, съобщи Румен Радев и уточни, че центърът може да се трансформира в дом на науката.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР