. Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/Канада “Джеймс Уеб засне своите първи

...
. Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/Канада “Джеймс Уеб засне своите първи
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб засне Нептун и неговите пръстени!

.

Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/Канада “Джеймс Уеб ” снима своите първи фотоси на Нептун, като това са най-хубавите фотографии, които получаваме на планетата от десетилетия или по-точно от визитата ѝ от американската задача “Вояджър 2 ” през 1989 година!

Най-забележителното на горепосоченото изображение е, че се пресъздават ясно всички пръстени на Нептун – някои от които не сме виждали от епохата на “Вояджър ”. Освен това “Джеймс Уеб ” съумя да снима и по-бледите прахови пояси.

“Отминаха три десетилетия, откогато за последно видяхме тези бледи, прахови пръстени и също така за пръв път ги следим в инфрачервената област ”, разяснява изследователката Хейди Хамъл, специалист в региона на нептунианските науки.

 Луните на Нептун, снимани от “Джеймс Уеб ”. Credits: NASA, ESA, CSA, STScI

“Джеймс Уеб ” сполучи да фотографира и седем от четиринадестте познати луни на Нептун. От тях изключително ясно се откроява огромната и необикновена Тритон. Поради обстоятелството, че луната е покрита от заледен азот, Тритон отразява към 70% от попадналата слънчева светлина. Ето за какво на фотосите наподобява значително по-ярка спрямо Нептун.

В съпоставяне с Юпитер и Сатурн, чиито атмосфери са преобладаващо от водород и хелий, в атмосферата на Нептун участват и някои тежки детайли, по тази причина планетата има характеристичен наследник цвят, в случай че се следи във забележимата област на електромагнитния набор. Но в инфрачервената област, в която работи “Джеймс Уеб ”, Нептун наподобява доста по-различно. Метанът, една от атмосферните съставки, всмуква мощно инфрачервената светлина и по тази причина на фотосите от “Джеймс Уеб ” Нептун се пресъздава като мрачен обект. За сметка на това се виждат ясно ледените облаци, които отразяват светлината преди да се погълне от метана. Благодарение на галактическия телескоп “Хъбъл ” и наземната обсерватория “Кек ” учените учат държанието на облачните обединения в течение на години.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР