Космическият телескоп Хъбъл откри в междузвездното пространство доказателства за йонизиран

...
Космическият телескоп Хъбъл откри в междузвездното пространство доказателства за йонизиран
Коментари Харесай

Космическият телескоп Хъбъл откри...

Космическият телескоп " Хъбъл " откри в междузвездното пространство доказателства за йонизиран бъкминстърфулерен. Това е молекула от 60 въглеродни атома (C60), подредени в сфера, сходна на футболна топка, която се среща естествено на Земята, в дребни количества в саждите.

През 2010г. е открит в мъгливост, а през 2012г. в газ, обграждащ звезда. Сега разполагаме с най-силните доказателства, че се носи и из разредения газ сред звездите.

" Комбинирайки предходните ни данни, получени от земята, галактическият телескоп " Хъбъл " регистрира без подозрение съществуване на междузвезден бъкминстърфулерен, " оповестяват учените в своя труд, публикуван в списанието The Astrophysical Journal Letters.

Трудно е непосредствено да се учи междузвездната среда, защото е доста разредена. Но можем да забележим звездната светлина, която свети зад нея. Докато тази светлина пътува в междузвездното пространство, тя се трансформира едва, според от състава на това, през което минава, някои дължини на вълната са погълнати от газа.

Уред, наименуван спектрограф разделя светлината, която улавя, в набор, сходно на призма. Астрономите проучват спектъра, идентифицирайки светлинните " отпечатъци " на детайлите.

Съществуват по този начин наречените дифузни междузвездни ленти, които са обусловени от поглъщането на звездната светлина от междузвездната среда. Но защото не знаем доста за нея, изискванията при които се образува да вземем за пример, е много мъчно да се разпознаят единични молекули от тези ленти.



Предишни изследвания настояват, че са откривали ленти, определящи съществуването на бъкминстърфулерен, само че до момента нито едно не бе посочило несъмнено доказателство, съгласно екипът учени, ръководени от физика Мартин Кординър (Martin Cordiner) от Центъра за галактически полети на НАСА Годард (NASA Goddard SFC). Донякъде това се дължи на интерференцията, получавана от земната атмосфера при потреблението на наземен телескоп.

Затова екипът взема решение да работи с галактическия телескоп " Хъбъл ", който е на околоземна орбита, което отстрани интерференцията. Те следят 11 звезди, получавайки спектри с доста високо съответствие сигнал-към-шум на седем от звездите, които са доста оцветени в алено от междузвездната среда и четири, които не са. След това екипът учи сигналите на усвояване при четири дължини на вълната, свързвани с бъкминстърфулерена.

Учените регистрират надеждни резултати при три от четирите дължини на вълната за " почервенелите " звезди (от четвъртата и без друго се чака да върне единствено доста слаб сигнал) и нито един при контролните. Силата на сигнала съответствува и с лабораторни измервания от 2018 година Според учените, това е най-силното доказателство до момента за съществуването на бъкминстърфулерен в междузвездната среда.

Този резултат ни демонстрира, че могат да съществуват по-големи молекули, в сравнение с сме считали, в разреденото пространство сред звездите, макар че още не е известно по какъв начин са се формирали или са стигнали до такава степен. Досега най-големите молекули, открити в междузвездната среда имаха едвам 3 атома, до момента в който бъкминстърфулерена има 60.

" Потвърждението за междузвездния бъкминстърфулерен е огромно изобретение в познанието ни за химичния състав на разредената междузвездна среда, то ни дава ново схващане за типовете молекули, които може да са виновни за оставащите неописани дифузни междузвездни ленти, " разясняват учените в своята обява. " Ще са нужни нови високочувствителни наблюдения, с цел да изучим по-добре силата и профила на по-слабите ленти от бъкминстърфулерен, дружно с спомагателни лабораторни и теоретични проучвания, които може да ни разрешат да използваме тези ленти като мостри на междузвездната физика и химия. "

Източник: Science alert

nauka.offnews.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР