Космическият телескоп Джеймс Уеб“ засне най-далечната галактика, за която се

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб“ засне най-далечната галактика, за която се
Коментари Харесай

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ откри „пръстови отпечатъци“ на най-ранните галактики


Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ снима най-далечната вселена, за която се знае все още. Става дума за фотография на нещо като алена звезда, която е на към 325 млн. години след Големия гърмеж. Казано по различен метод, в случай че Вселената е на 13,8 милиарда години, това значи, че галактиката наречена JADES-GS-z13-0, е измежду първите четири в Космоса.

„ Всъщност съм във екстаз и съм необикновено признателна, че съм част от този миг “, споделя доктор Ема Къртис-Лейк, която е част от интернационалния екип, който разгласява детайлности за откритието в петък късно вечерта.

Предишната най-стара и далечна вселена беше открита през 2015 година от предшественика на телескопа „ Джеймс Уеб “ – галактическата обсерватория „ Хъбъл “. Тя е наречена GN-z11 и е малко по-стара от новооткритата, т.е. тя е на към 400 млн. години след Големия гърмеж.

Учените не престават да учат образуването на звездите. Неотдавна „ Джеймс Уеб “ на американската галактическа организация НАСА беше натоварена със задачата да открие първите звезди, които да осветявали космоса. Сега излиза наяве, че JADES-GS-z13-0 не е тъкмо от това време, само че се доближаваме доста до него.

Както JADES-GS-z13-0, по този начин и GN-z11 са доказани посредством спектроскопия - метод, считан за златен стандарт в астрономията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР