Космическият телескоп Джеймс Уеб се радва на голяма популярност не

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб се радва на голяма популярност не
Коментари Харесай

Снимка от “Джеймс Уеб“ разпространява вируси

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " се радва на огромна известност освен измежду учените. Обикновените хора също с интерес преглеждат неговите фотоси, което се оказва комфортна цел за хакери, оповестява Engadget.
Прочетете още
Една от първите фотоси на телескопа, които бяха споделени с обществото, в този момент се е трансформирала в източник за разпространяване на компютърни вируси. Тактиката е открита от платформата за разбори Securonix, която е кръстила акцията GO#WEBBFUSCATOR.

Важно е да се посочи, че не всяко копие на фотографията популяризира вируса. Всъщност, хакерите изпращат имейл с атачмънт - документ за Microsoft Word. В него има скрипт, който при задействани макроси, изтегля от авансово заложен интернет адрес копие на фотографията горе.

В това копие има злотворен код, който се показва като документ за сигурност. Чрез него кодът лъже антивирусния програмен продукт, че всичко е наред и остава неусетен.

Според специалистите, хакерите са избрали фотографията заради няколко аргументи. Първата е известността ѝ. Кадрите от телескопа се популяризират необятно и с това печелят доверие. НАСА разгласява и истинските файлове, които са с доста огромен размер, което дава опция за скриване на злотворен код, без това да буди съмнение. Така даже и антивирусен програмен продукт да засче проблем, вероятността потребителят да реши, че става дума за неточност и да разреши отварянето на фрагмента, е огромна.

Самият злотворен код комуникира криптирано с командни сървъри. Чрез тях може да получава спомагателни команди какво да прави в системата на жертвата. Може да се употребява и за добиване на данни от компрометираните компютри.

За в този момент няма данни какъв брой огромна е акцията, какъв е броят на целите, получили такива имейли и какъв брой от тях са компрометирани. Експертите предлагат да не се изтеглят атачмънти от недоверени и непознати податели, както и да се лимитират макросите. Фирмите могат да наблюдават и за подозрителни и постоянни DNS поръчки или nslookup претенции.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР