Космическият кораб Орион, ключова част от мисията Артемида I (Artemis

...
Космическият кораб Орион, ключова част от мисията Артемида I (Artemis
Коментари Харесай

NASA с уникални кадри: Вижте огненото завръщане на Орион на Земята със скорост 32 пъти по-висока от тази на звука

Космическият транспортен съд Орион, основна част от задачата " Артемида I " (Artemis I) на NASA, направи емблематично наново влизане на Земята на 11 декември предходната година. За да означи годишнината от това историческо завръщане, NASA публикува фрагменти на кораба, падащ през атмосферата с колосалните 32 пъти скоростта на звука. 

Орион е планиран да води хората в дълбокия космос. Той беше изстрелян благодарение на системата за галактическо изстрелване на NASA (SLS) на 16 ноември 2022 г, а Национално ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство на Съединени американски щати отдаде съвършената респект на галактическия транспортен съд, като показа видеоклипа на огненото наново влизане на капсулата Орион на Земята. 

NASA публикува едноминутен клип от него в обществената медия X, като свърза и цялото 25-минутно видео, видя " Фокус " .

Орион беше изпратен в космоса за 25 дни, шест от които бяха в орбита към Луната. Той доближи разстояние от 434 500 километра, пътувайки по-далеч от всеки галактически транспортен съд, предопределен за хора до момента, преди да се потопи в нашата атмосфера с към 40 000 километра в час. Така стана и първият галактически транспортен съд, планиран от хора, който доближава най-далече в космоса. 

Друго първо за Орион беше епичното му наново влизане на Земята. Той стана и първият сходен, който се пробва да " прескочи " наново влизане, отскачайки от атмосферата като " необикновено безценен камък върху повърхността на езеро ". Този метод ще помогне на кораба да има опция да се приземи на съответно място, без значение от това къде за първи път влиза в земната атмосфера. Методът на Орион за наново влизане ще играе основна роля в задачата " Артемида I ". 

" Пропуснатото влизане " ще помогне на Орион да се приземи по-близо до крайбрежията на Съединените щати, където екипажите за възобновяване ще чакат да върнат галактическия транспортен съд назад на сушата ", изясни Крис Мадсен, управител на подсистемата за ориентиране, навигация и надзор на Орион. 

" Когато летим с екипажа в Орион, започвайки с " Артемида II ", точността на кацане ще ни помогне да сме сигурни, че можем да изведем екипажа бързо и понижава броя на ресурсите, които ще би трябвало да разполагаме в Тихия океан, с цел да помогнем при възобновяване ", изясни той.

Планирано е " Артемида 2 " да бъде изстрелян през 2024 година, само че не е конкретизирано тъкмо по кое време. Той пък би трябвало ще бъде последван от " Артемида 3 ", който ще качи астронавтите на лунната повърхнина в края на 2025 или 2026 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР